Curtea de Apel Galaţi a pronunțat verdictul definitiv în cazul a patru cadre medicale din Galați, trimise în judecată pentru luare de mită şi complicitate la aceeaşi infracţiune. Pe 26 aprilie 2021, judecătorii le-au condamnat la pedepse cuprinse între 2 și 4 ani de închisoare.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o asistenta medicală Luminiţa Gabriela Tirim, condamnată la 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. Asistenții medicali Adriana Ionescu, Gheorghiţă Măru şi Ioan Tofan au primit câte 2 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită (fapte comise în perioada 2009-2011).
Faţă de medicul Doina Fedulov, judecată pentru comiterea a 60 de infracţiuni de neglijenţă în serviciu, s-a dispus încetarea procesului penal.
Judecătorii au dispus confiscarea de la asistenta medicală Luminiţa Gabriela Tirim a sumei de 30.950 de lei, reprezentând contravaloarea banilor şi a bunurilor primite drept mită.
De asemenea, s-a pus sechestru asupra bunurilor asistentei medicale în vederea recuperării prejudiciului creat statului. Instanţa a dispus şi desfiinţarea totală a 322 de decizii medicale de încadrare şi menţinere în grad de invaliditate.
Beția de la pomană și scrisoarea anonimă
Procurorii anticorupţie s-au sesizat în acest caz după ce conducerea Casei de Pensii din Galaţi a primit o scrisoare anonimă despre un incident petrecut în 2011 în comuna gălăţeană Rediu, la o pomană.
După ce s-au îmbătat, patru beneficiari de pensii fabricate cu ajutorul asistentei Tirim au povestit altor persoane cum au dat şpagă „pentru a rezolva cu pensia”.
De altfel, în amintita localitate exista deja un precedent, după ce o persoană pensionată pe caz de boală pentru că ar fi oarbă a provocat un accident de circulaţie, prilej cu care s-a constatat că avea probleme doar la un singur ochi, în vreme ce cu celălalt vedea perfect.
Sute de beneficiari ilegali de pensii și un prejudiciu de 500.000 de euro
În prezent, sunt anchetaţi (pentru dare de mită şi înşelăciune) şi beneficiarii pensiilor nemeritate. Un raport întocmit de Casa Judeţeană de Pensii Galaţi la solicitarea procurorilor a relevat că în perioada decembrie 2011 – mai 2012 (adică în doar o jumătate de an), au fost falsificate nu mai puţin de 446 de dosare de pensie de invaliditate, pe baza cărora s-au plătit pensii necuvenite în sumă de 1,3 milioane de lei.
În cazul a 65 dintre aceste dosare actele medicale au fost falsificate cu ajutorul unui copiator color, fiind folosite ştampila şi parafa medicului Doina Fedulov.
Ulterior, activitatea de control a fost extinsă şi pentru perioada 2009-2011, prilej cu care au mai fost descoperite alte 322 de dosare cu probleme, prejudiciul total creat fiind de peste 500.000 de euro, au stabilit anchetatorii.
Potrivit rechizitoriului, Gabriela Luminiţa Tirim era în centrul unui mecanism elaborat de falsificare a dosarelor, aceasta folosindu-se de acte false, dar şi de complicitatea unor medici şi asistente de la Spitalul Judeţean Galaţi.
2.000 de euro pentru o pensionare pe caz de invaliditate
Luminiţa Tirim are deja o condamnare la un an de închisoare, dar cu suspendare, într-o cauză conexă prezentului dosar. Mai exact, ea a promis (în complicitate cu asistenta Ionescu Adriana) unui ofiţer de la Direcţia Generală Anticorupţie, care ancheta cazul, o mită de 50.000 de lei pentru a obţine o soluţie de netrimitere în judecată. Acesta, însă, le-a denunţat.
Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, a organizat flagrantul şi a înregistrat discuţiile dintre ofiţerul anchetator şi cele două asistente.
Din interceptări mai reiese că pentru cele două tranşe din promisa mită de 50.000 de lei (5.000 de lei şi 1.200 de euro prima dată şi alţi 6.000 de lei a doua oară) s-au făcut chiar şi împrumuturi la cunoştinţe.
„Într-o săptămână mă duc şi mă fac moartă coaptă, o să mă zbat, caut să-i adun într-o săptămână”, îi spune Tirim ofiţerului în legătură cu cei 40.000 de lei pe care îi mai avea de dat. În interceptări, ofiţerul le dă de înţeles că paguba pe fiecare dosar de pensionare este de 70.000 de lei, casa având de recuperat în jur de 4 milioane de lei.
În timpul întâlnirilor cu ofiţerul DGA, asistenta Adriana Ionescu dă nume de doctori despre care ştie că „sunt belea” din cauza lăcomiei pentru că fără 2.000 de euro nu se bagă să facă dosare de pensionare pe caz de invaliditate, dar şi despre o doctoriţă, „care este mai calculată”.
„De la Policlinică a luat-o. Din cabinet, de la spital, a luat-o DNA-ul de la Galaţi pentru nişte reclamaţii pe care le-a avut. Da ce-a făcut şi cu cine a vorbit şi cât a dat Dumnezeu ştie, că s-a rezolvat, nu mai are nicio problemă”, spune, pe înregistrări, asistenta Ionescu.
„Toată viaţa dumneavoastră… o să aveţi de câştigat de la noi”
Iată un fragment din discuţia dintre ofiţer şi asistente consemnată la dosar:
Ionescu Adriana: Toată viaţa dumneavoastră… o să aveţi de câştigat de la noi şi-o să ne pomeniţi câte zile aţi avea… O să fiţi cel mai mulţumit om din câţi există pe lume! Cel mai mulţumit om! Cel mai mulţumit! Deci noi… nu că ne achităm! Deci… cu vârf şi îndesat…
Tirim Luminiţa Gabriela: Până închidem ochii o să ştim…
Ionescu Adriana: Până închidem ochii…
Tirim Luminiţa Gabriela: Când îi Moş Crăciun…
Ionescu Adriana: În fiecare Crăciun…
Tirim Luminiţa Gabriela: Și când îi 1 martie şi când îi Paşte…
Ionescu Adriana: La fiecare Paşti, la fiecare zi de-a dumneavoastră, a soţiei şi la fiecare… Deci nu numai acum!