Un tribunal din Brazilia a condamnat vineri patru persoane la pedepse cuprinse între 18 și 22 de ani de închisoare pentru un incendiu izbucnit în 2013 într-un club din orașul Santa Maria, care a ucis 241 de persoane și a rănit peste 600 – o tragedie comparată cu cea din clubul bucureștean Colectiv. Decizia nu este definitivă, scrie BBC.
Dezastrul a avut loc în timpul nopții de 26 spre 27 ianuarie, în timpul unui concert susținut de trupa Gurizada Fandangueira în clubul Kiss, din orașul aflat în sudul țării, iar în public se aflau în special tineri, studenți la universitățile din Santa Maria.
Incendiul a izbucnit în momentul în care membrii trupei au aprins artificii pe scenă. O investigație a poliției a stabilit că scânteile artificiilor au aprins materialul care izola tavanul sălii de concert. Flăcările și norul toxic au transformat clubul într-o capcană. Mulți oameni au ars, în vreme ce cei mai mulți au murit asfixiați.
Ancheta a evidențiat faptul că localul nu avea stingătoare de incendiu funcționale și avea doar două ieșiri de urgență, prea puține pentru dimensiunea clubului. În 2013, procurorul de caz a subliniat că motivul tragediei este „goana după profit și folosirea artificiilor inadecvate și a spumei foarte inflamabile pe tavanul clubului”.
Ultima fază a procesului celor patru a început pe 1 decembrie și a durat zece zile, dar ea a venit după aproape nouă ani de așteptare, timp în care dosarul a fost analizat de polițiști și de procurori, numai pentru a se lovi apoi de numeroase întârzieri cauzate de diverse proceduri judiciare.
În cele din urmă, cei patru au fost condamnați pentru omor și tentativă de omor.
Astfel, doi patroni ai clubului, Elissandro Spohr și Mauro Hoffmann, au primit 22 de ani și 6 luni de închisoare, respectiv 19 ani și 6 luni. Doi membri ai formației, Marcelo de Jesus (vocalul) și Luciano Bonilha (asistent) au primit câte 18 ani de închisoare.
Ei se află deocamdată în libertate, până la judecarea apelului.
Niciun oficial nu a fost deocamdată pedepsit
Condamnarea celor patru aduce aproape de final o parte a dosarului tragediei din clubul Kiss, dar familiile victimelor așteaptă încă și pedepsirea oficialilor implicați în acest caz. Și indiferent de rezultatul final în cazul celor patru civili, scrie revista Istoe, sentimentul de nedreptate este deja prezent.
În total, peste 20 de oameni au fost la un moment dat puși sub acuzare pentru tragedie, inclusiv mai mulți pompieri suspectați că au ascuns dovezi privind funcționarea clubului fără autorizație de securitate la incendiu.
Printre cei care au scăpat de orice responsabilitate între timp se numără primarului orașului Santa Maria, Cezar Schirmer. Edilul a fost anchetat pentru abatere administrativă, dar cazul său a fost închis, la solicitarea Ministerului Public. Schirmer a fost ales sau numit ulterior în diverse funcții publice, în ciuda criticilor familiilor victimelor.
Mai mulți pompieri au fost judecați și condamnați la pedepse mai mici, dar toți se află în libertate, având încă posibilitatea de a face apel la instanțele superioare.
Moisés Fuchs, spre exemplu, comandantul brigăzii de pompieri din localitate, a fost acuzat că și-a neglijat responsabilitățile pentru că nu a sancționat un subordonat care conducea o firmă privată ce se ocupa cu prevenirea incendiilor și care colabora cu clubul Kiss, scrie Agencia Brasil.
Fuchs era responsabil și de faptul că subordonații săi au acordat clubului în cel puțin două rânduri autorizații de securitate la incendiu, în ciuda faptului că localul nu îndeplinea criteriile.
Potrivit site-ului brazilian GZH, Fuchs este condamnat de un tribunal militar la 1 an și 3 luni de închisoare, dar nu a început pedeapsa, deoarece apelul este judecat în prezent de Curtea Superioară de Justiție.
Un alt pompier a fost la rândul lui condamnat de un tribunal militar la un an de închisoare, dar nici el nu și-a început pedeapsa, deoarece decizia nu este definitivă.
Alți pompieri au primit pedepse administrative, amenzi și suspendări ale drepturilor, unii au fost achitați, iar într-un caz, acuzațiile s-au prescris.
Asociația care reprezintă familiile victimelor și supraviețuitorii incendiului a deschis un proces la Curtea Inter-americană a Drepturilor Omului pentru a cere ca acești acuzați să fie trași la răspundere.
„Este necesar să punem capăt acestei impunități”, a declarat pentru Istoe Paulo Carvalho, președintele asociației și tatăl uneia dintre victime.