Socialistul Pedro Sánchez și-a asigurat sprijinul crucial de care avea nevoie pentru a rămâne la putere la Madrid, un scenariu ce nu părea posibil înainte de alegerile legislative anticipate din vară.

Scrutinul din iulie s-a terminat cu victoria conservatorilor din opoziție, dar cu o performanță neașteptat de bună a socialiștilor și, cel mai important, fără o majoritate clară pentru niciun partid. În primele încercări de a forma majoritatea, conservatorii au eșuat.

Joi, după negocieri îndelungate, socialiștii au obținut sprijinul partidului separatist catalan Junts, și par să fi adunat o majoritate parlamentară, chiar dacă una fragilă.

În mod controversat pentru mulți spanioli, Sanchez trebuie însă să plătească un preț. În schimbul susținerii celor șapte parlamentari Junts, socialiștii premierului au fost de acord să propună o nouă lege pentru amnistierea tuturor celor implicați în referendumul eșuat din 2017 privind independența Cataloniei.

De proiectul de lege privind amnistia ar putea beneficia până la 1.500 de persoane condamnate – sau aflate în prezent în proces – pentru participarea lor la diferite acțiuni separatiste, unele dintre acestea având loc cu ani înainte sau după votul pentru independență.

Acordul îi oferă politicianului separatist Carles Puigdemont, care trăiește în exil autoimpus în Belgia, posibilitatea de a se întoarce în Spania și pentru a-și revigora, potențial, campania pentru independența Cataloniei, scrie Politico.

În vreme ce nimeni nu a văzut încă textul final al acestui proiect de lege – care urmează să fie înaintat parlamentului spaniol săptămâna viitoare – conținutul său provoacă deja tensiuni în țară și în străinătate.

Amnistia separatiștilor stârnește controverse

De-a lungul acestei săptămâni, mii de protestatari au înconjurat în repetate rânduri sediul Partidului Socialist din Madrid, cerându-i lui Sánchez să nu meargă mai departe cu acordul de amnistie. Partidul Popular (PP) a făcut apel la noi proteste în fiecare oraș mare din Spania, pentru această duminică.

Sâmbătă, Alberto Nunez Feijoo, șeful PP, a declarat în cadrul unui miting că „schimbul de voturi pentru impunitate este corupție”. „Vom apăra Spania”, a asigurat el.

Membrii sistemului judiciar și-au intensificat, de asemenea, criticile, scrie AFP.

Asociația profesională a magistraților, un organism conservator care reprezintă majoritatea judecătorilor din țară, a emis săptămâna trecută o declarație în care a calificat măsurile drept „începutul sfârșitului democrației”, care ar „distruge statul de drept”.

Între timp, la Bruxelles, proiectul de lege a atras atenția comisarului european pentru justiție, Didier Reynders, care a trimis miercuri o scrisoare miniștrilor spanioli ai justiției și președinției, în care a avertizat că proiectul amnistiei a stârnit „îngrijorări serioase”.

O majoritate fragilă

Acordul de joi a fost încheiat după săptămâni de negocieri tensionate între reprezentanții Partidului Socialist al lui Sánchez, aliații săi din coaliția de stânga Sumar și liderul de facto al Junts, fostul președinte catalan Carles Puigdemont.

În ultimele zile de negocieri, reprezentantul lui Sánchez, secretarul organizațional al Partidului Socialist, Santos Cerdán, a făcut naveta între capitala spaniolă și cea belgiană, punând la punct ultimele detalii care au fost incluse în acordul oficial semnat astăzi cu secretarul general al Junts, Jordi Turull.

Acordul pune capăt unor luni de paralizie politică în Spania, care a rămas fără un guvern efectiv de la alegerile cu final incert din iulie. Acum, este de așteptat ca Sánchez să ceară în parlament un vot de învestire săptămâna viitoare, după care va putea forma noul guvern.

În timp ce acordul îl va menține pe Sánchez la putere, negocierile complexe – și concesiile considerabile oferite – semnalează că majoritatea sa va fi una fragilă, scrie Politico.

 
 

Urmărește-ne pe Google News