Timișorenii fac slalom printre cabluri, iar în parcuri trebuie să ocolească crengile și copacii doborâți de vijelie
Timișorenii fac slalom printre cabluri, iar în parcuri trebuie să ocolească crengile și copacii doborâți de vijelie la aproape trei săptămâni de la furtuna care a devastat Timișoara și a făcut cinci morți. Seara, sunt obligați să meargă cu lanterne pe străzi, pentru că multe artere din oraș sunt încă în beznă.
Nici până la ora actuală operatorii de cablu și primăria nu au terminat curățenia, iar Enel îi ține pe timișoreni în întuneric.
Vijelia puternică abătută asupra Timișoarei în 17 septembrie a lăsat în urmă țigle și acoperișuri întregi de la case și blocuri, dar și nenumărate cabluri ce încă atârnă pe străzi. Furtuna a pus la pământ aproape 3.500 de copaci, iar la ora actuală prin parcurile orașului încă mai există copaci doborâți de vânt.
În timp ce primarul Timișoarei, Nicolae Robu, spunea că firmele care dețin cabluri dau dovadă de nesimțire și că nu are ce să le facă pentru a curăța orașul de firele căzute după furtună, Poliția Locală a trecut la amenzi. În două săptămâni, au fost date șase sancțiuni.
Recomandări
„Regizorul morţii”: Povestea lui Sergiu Bahaian, afaceristul care a comandat uciderea a trei oameni. Doi dintre ei au fost îngropaţi de vii
::placeholdeR–>
Marți, după aproape trei săptămâni de la furtună, oamenii legii au dat trei amenzi operatorilor RCS&RDS și UPC, în valoare de 1.000 de lei fiecare. În urmă cu o săptămână, RCS&RDS și UPC s-au mai ales cu alte două amenzi, iar firma Orange a fost sancționată și ea cu 1.000 de lei.
::placeholdeR–>
În ceea ce privește crengile și copacii doborâți de furtună, care încă zac prin parcuri, primarul Nicolae Robu susține că nu îi poate obliga pe oameni să lucreze în zilele libere.
„Polițiștii locali verifică în această perioadă și modul în care reprezentanții unor firme din domeniul telecomunicațiilor respectă legislația cu privire la abandonarea pe domeniul public a diverselor resturi, materiale etc rezultate ca urmare a lucrărilor efectuate în carosabil, la stâlpi sau ca urmare a furtunii care a avut loc la mijlocul lunii septembrie, în multe cazuri fiind constatate nerespectări ale prevederilor HCL 371/2007 modificată. Astfel, s-a constatat că mai mulți operatori de servicii telefonice, internet și televiziune au abandonat bucăți de cablu pe domeniul public, acestea fiind un pericol pentru participanții la trafic, inclusiv pietoni, în unele cazuri fiind lăsate pe trotuare, dar conferă și un aspect inestetic orașului”, au declarat reprezentanții Poliției Locale.
Timișorenii încă se plâng de bezna de pe străzi. Mai multe artere din oraș sunt lăsate în întuneric de Enel la lăsarea serii. Explicația o are tot primarul Robu: ține de infrastructură.
„Unele probleme cu iluminatul sunt încă urmare a furtunii, dar cred că ar trebui să spunem că, de fapt, problema este infrastructura necorespunzătoare a Enel Distribuție în ceea ce privește iluminatul public. Nu e în regulă, nu există alternativă. Poți să-ți alegi mai mulți furnizori pe bursă, să faci o licitație. Energia electrică este transportată până la rețeaua intra-urbană de către compania Transelectrica, deci transportul este în sarcina altei companii. În interiorul localităților rețeaua pe care este ghidată energia se cheamă rețea de distribuție, nu de transport, și aceasta aparține companiei Enel Distribuție. Deci, Timișoara nu are alternativă. În unele locuri cică au apărut firme concurente, dar niciunde nu ar fi ajuns, după informațiile mele, nicio firmă să aibă rețea de distribuție în întreg orașul. Iluminatul public merge execrabil în Timișoara, pentru că așa este de ani de zile”, a mai spus primarul orașului.
Recomandări
Dosarul Colectiv: Nicio șansă ca autoritățile să mai fie trase la răspundere penală pentru intervenția haotică din 30 octombrie 2015 sau pentru decesele din spitale
În 17 septembrie, o furtună extrem de puternică a devastat partea de vest a țării, cel mai afectat fiind municipiul Timișoara, unde cinci persoane și-au pierdut viața și alte zeci au fost rănite.