La Iași, au ajuns până acum credincioși ortodocși plecați cu predilecție din sudul țării, din județe precum Teleorman, Ilfov sau Vrancea, dar și din vecinătate – Botoșani, Vaslui, Neamț sau Suceava. 

Oamenii spun că, în drumul spre moaștele considerate făcătoare de minuni, se roagă pentru pace, putere, liniște și o viață mai bună. Cu patru zile înainte de sărbătoarea religioasă a Sfintei Parascheva, pelerinii formează un rând de aproximativ 20.000 de persoane, potrivit estimărilor Jandarmeriei. Durează, în aceste condiții, în jur de 12 ore așteptarea, dar lungimea cozii și timpul de așteptare vor crește mult pe măsură ce se apropie data de 14 octombrie.

Oameni la rând, în apropierea catafalcului din curtea Mitropoliei
Foto: Cătălin Hopulele

Oameni care vin de 20 de ani la pelerinaj

Rândul de pelerini șerpuiește pe străzile din spatele Mitropoliei, în centrul Iașiului. În zilele precedente, 8 și 9 octombrie, așteptarea a durat între 2 și 6 ore. O parte dintre credincioși și-au reluat locul la coadă după ce au ajuns la moaște, profitând de temperaturile ridicate.

Spre finalul săptămânii, rândul va depăși trei kilometri lungime, iar așteptarea poate dura 20 de ore, în condițiile unor temperaturi estimate la sub 10 grade Celsius în cursul nopții.

Teofil și Elena Farcaș vin din Botoșani de 20 de ani să se închine la Sfânta Parascheva. Spun că încearcă să evite aglomerația fiindcă nu mai rezistă mult în picioare din cauza vârstei înaintate. De aceea, au ales să viziteze Iașiul înaintea hramului din 14 octombrie. 

Pelerini în fața catafalcului pe care sunt depuse moaștele considerate făcătoare de minuni
Foto: Cătălin Hopulele

„Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să ne apere, vă spun drept. Știu că poate asta spune toată lumea, dar nu vedeți că am avut o boală în toată lumea, acum avem un război și pare că încep altele. Noi, românii, facem ce facem și suntem aproape de toate”, spune Elena Farcaș, coborând de la raclă ținând în mâini un buchet mic de flori și un pumn de vată pe care a atins-o de moaștele Sfintei Parascheva.

Cerșetorii au ocupat și cartierele lăturalnice

Pelerinajul transformă Iașiul în această perioadă. Hotelurile și restaurantele sunt pline 24/24, iar străzile orașului sunt un furnicar de oameni veniți pentru pelerinaj, căutând, de regulă, locul în care pot să se așeze la rând. Pelerinii formează grupuri mici și medii, adesea cântând, mai ales în zona Mitropoliei. 

Catedrala Mitropolitană din Iași
Foto: Cătălin Hopulele

În aceeași perioadă sunt programate și zilele orașului, cu accent pe partea comercială. Celebrarea Sfintei Parascheva umple zonele centrale, unde sunt târguri de blănuri, de haine de piele, de încălțăminte, corturi de zeci de metri pătrați unde se face mâncare în aer liber și se vând zeci de sortimente de vin și bere draft.

Cerșetorii sunt la fel de bine organizați, ajungând în oraș cu aproximativ o săptămână înaintea pelerinilor. Observațiile forțelor de ordine indică faptul că diversele grupări implicate în activitate își împart zonele. Localnicii spun că întâlnesc zeci de fețe noi chiar și în cartierele îndepărtate de centru, oameni care stau cu mâna întinsă la colțurile blocurilor. În miezul pelerinilor, în zonele libere din curtea Catedralei Mitropolitane, discursul oamenilor care cerșesc s-a schimbat semnificativ comparativ cu anii precedenți.

Cerșetorii preferă să nu mai invoce defecte fizice pentru a căror vindecare au nevoie de bani. În prezent, practică povești ceva mai elaborate: au venit din Suceava și nu mai au bani să se întoarcă cu trenul acasă, sunt cu doi copii mici cărora li s-a făcut foame stând cu orele la rând și e prea scumpă mâncarea în centru etc. Sunt discursuri repetate de zeci de ori pe o rază redusă, iar polițiștii și jandarmii susțin că nu le pot face față.

La rând cu copilul în cărucior

Carolică și Daniela coboară treptele de la baldachinul Sfintei Parascheva, făcându-și cruce și uitându-se de jur împrejur cu ochi mari. Ambii sunt din Vrancea, proaspăt ieșiți la pensie, și este pentru prima dată când vin la Iași să se închine la Sfânta Parascheva. Doamna Daniela plânge și se uită în jur, spunând că nu-i vine să creadă „ce frumusețe era aici, aproape de noi, și n-am venit niciodată”. 

Carolică și Daniela sunt din Vrancea și au ajuns pentru prima dată la Iași
Foto: Cătălin Hopulele

Au stat șase ore la rând, dar au trecut repede, spune bărbatul, care se minunează de vremea frumoasă, cu 23 de grade la mijloc de octombrie. „Am făcut bine că am venit acum, o să se facă în curând rece noaptea. E așa de cald încât îmi vine să beau agheasmă de sete, cum spunea cineva la coadă”, spune Carolică râzând.

Pelerinii sunt pestriți și veniți de peste tot din țară. Trei doamne blonde, la 40-50 de ani, care puteau la fel de bine să fi ieșit direct dintr-un magazin de haine de la mall, coboară treptele de la raclă și întreabă jandarmul unde pot merge să ia agheasmă. O familie de 30 de ani, din Teleorman, a venit cu băiatul mic, de câteva luni, și au stat cu el în cărucior 4 ore jumătate, cât a fost așteptarea de lungă pe străzile din spatele Mitropoliei. Bunicii, grijulii, sunt cei care au luat iconițe, flori, busuioc și le-au sfințit pe toate, atingându-le de raclă. În căruț a ajuns un mănunchi mic de vată și un fir de busuioc.

Recipiente cu agheasmă aflate în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
Foto: Cătălin Hopulele

Începe așteptarea lungă: rândul are deja 3 kilometri

În primele zile ale pelerinajului vin și oamenii din județele vecine, care știu că se va aglomera înainte de hram. Am întâlnit familii din Botoșani și din Vaslui, care erau mai îngrijorate de cât vor plăti pe parcare la mall după ce-au stat 4-5 ore la rând, decât să mai viziteze târguri și alte tarabe de prin centrul orașului. La rând sunt așezați și tineri studenți la Iași, care și-au programat în weekend să plece acasă, la familiile lor.

Pe cei care abia ajung la Iași îi așteaptă un drum mai lung. Deja joi, 10 octombrie, la ora 13.00, rândul ajungea la 3 kilometri, fiind circa 18.000 de persoane în așteptare, în timp ce 53.000 de credincioși s-au închinat deja. Rândul este în creștere continuă din dimineața zilei, când erau doar 9.000 de oameni care așteptau. De miercuri seară, credincioșii se pot închina și la moaștele Sfântului Pantelimon, aduse din Grecia.

Pelerinilor care au de îndurat mai bine de 10-12 ore de așteptare, Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, le-a transmis un mesaj cu apel la răbdare.

„Să le dăruiască Dumnezeu răbdare pentru a ajunge, puțin câte puțin, lângă racla Sfintei Parascheva, lângă racla Sfântului Mucenic Pantelimon, să se aplece pentru o clipă în fața sfintelor moaște, să aducă mulțumirile, prin sfinți, pentru toate binefacerile revărsate asupra lor, asupra noastră, asupra lumii, să așeze acolo și îngândurările lor, frământările lor. Să le spună sfinților tot dorul pe care-l au spre mai bine, spre mai înalt, spre mai adânc, să primească prin rugăciunile sfinților ajutorul cel mare de la Dumnezeu, pe care să-l ducă în familiile lor, în localitățile lor, dând slavă lui Dumnezeu și mulțumindu-i că și anul acesta ne-a învrednicit să fim împreună cu ei aici, la Iași”, a spus IPS Teofan.

Urmărește-ne pe Google News