UPDATE 16:30. Peste 10.000 de credincioși s-au închinat în doar șapte ore la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Racla cu a fost depusă într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Alte câteva mii de persoane s-au așezat la coada lungă de aproape doi kilometri. Oamenii au venit din toată țara, dar și din străinătate, pentru a luat parte la cel mai important pelerinaj din Moldova.

UPDATE 9:52. Spiritele s-au încins la hramul Sfintei Parascheva. Mai mulți pelerini au rupt gardurile amplasate de jandarmi, în semn de protest. Oamenii s-au revoltat, după ce un alt grup de enoriași a vrut să intre în Catedrala Mitropolitană din Iași, fără să respecte rândul. Asta i-a scos din sărite pe cei care așteptau la coadă încă de aseară. Revoltați, enoriașii au început un scandal monstru care a fost oprit numai prin intervenția jandarmilor.

Pelerinii stau la coadă cu orele ca să se roage la Sfânta Parascheva
sursă foto: bzi.ro

Procesiunea religioasă a început, în această dimineață, în jurul orei 6:30, la Catedrala Mitropolitană din Iași. Un sobor impresionant de preoți a purtat pe brațe racla cu moaștele Sfintei Paracheva, urmați de mii de oameni pe drumul credinței. Cu toții au străbătut bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul orașului, iar racla cu moaște a fost așezată apoi pe baldachinul din curtea așezământului monahal, relatează bzi.ro

Mii de oameni se roagă la moaștele Sfintei Parascheva

Oamenii, veniți cu miile din toate colțurile țării, au format o coadă uriașă pe străzile din jurul Catedralei. Credincioșii sunt dispuși să aștepte ore bune, doar ca să se roage preț de câteva secunde la moaștele Sfintei Parascheva, pe care le consideră făcătoare de minuni.

Credincioșii așteaptă ore-n șir la coadă ca să se roage la moaște
sursă foto: bzi.ro

Primii pelerini ajunși la Iași au ajuns încă de aseară, cu autocarele din județul Ilfov. Toți acești oameni au o singură dorință: să se închine la racla cu sfintele moaște. Lor li se vor adăuga sute de mii de oameni care sunt așteptați să sosească din toată țara pentru a lua parte la pelerinaj.

„Credincioșii vin în fiecare zi, de-a lungul anului, la racla cu sfintele moaște, din zorii zilei, până la ceas de seară, pentru că simt ajutorul sfintei. Și cu cât ne apropiem de sărbătoarea de pe 14 octombrie, sărbătoarea prin excelență a sfintei, alaiul de pelerini crește, ieșenii vin să se așeze pentru o clipă în fața sfintei, pentru că știu că peste câteva zile pelerini din țară și din afară vin în număr mare și vor să le ofere acestora privilegiul de a sta de vorbă cu sfânta. Pe zi ce trece, pelerinii vor veni tot mai mulți la sfânta, presimt că acolo, la sfânta raclă, cineva viu le vede durerea și le înțelege strigătul. Nu găsim nicio altă rațiune pentru care, de-a lungul întregului an, în special în luna octombrie, zeci de mii de pelerini se îndreaptă spre Iași.”, a precizat IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Tot în dimineaţa primei zile de sărbătoare vor avea loc slujbe de sfinţire a apei şi se va citi Sfântul Maslu, Utrenia şi Sfânta Liturghie, urmând ca seara, începând de la ora 21.00 să se desfăşoare slujba de priveghere.

A doua zi de sărbătoare va fi marcată prin ceremonii religioase ce vor avea loc în interiorul Catedralei Mitropolitane. Slujbele vor începe de dimineaţă de la ora 07.00 şi se vor încheia după miezul nopţii. În tot timpul, pe la racla cu Sfintele Moaşte ale Cuvioasei Parascheva vor trece pelerinii care vor fi dirijaţi de efective numeroase de jandarmi.

Cu ocazia hramului Cuvioasei Parascheva, la Iași vor fi aduse și moaștele altor sfinți. Miercuri, vor ajunge la Iași moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul de la Mănăstirea Sfântul Neofit din Pafos din Cipru.

Urmărește-ne pe Google News