Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor a luat decizia de a organiza și anul acesta, de hramul Sfintei Parascheva, 14 octombrie, pelerinajul la moaștele sfintei, aflate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Primăria Iași și conducerea mitropoliei luase în considerare anularea evenimentului, care adună anual 300.000 de credincioși, însă decizia finală a fost ca pelerinajul să aibă totuși loc. Restricțiile vor fi însă severe.
Pentru prima dată, pelerinajul are o durată fixă: de pe 8 octombrie până pe 15 octombrie. De regulă, exista o zi stabilită pentru scoaterea moaștelor Sfintei Parascheva pe baldachinul cu flori din curtea Catedralei Mitropolitane, dar acesta se încheia în funcție de momentul în care coada de pelerini se subția destul de mult încât să încapă în curtea catedralei, după momentul hramului de pe 14 octombrie.
O altă decizie în premieră luată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei este să nu mai aducă, pentru prima dată în foarte mulți ani, moaștele unui alt sfânt, care să fie puse la închinare în baldachinul care conține racla cu moaștele Sf. Parascheva.
Totodată, a fost anulată procesiunea ”Calea Sfinților” – circa 10.000 de oameni urmând pe străzile din Iași un sobor de preoți care poartă pe brațe racla cu moaștele Sf. Parscheva și ale celuilalt sfântul adus în urbe cu ocazia celebrării.
Momentul tradițional ”Calea Sfinților” va avea o altă desfășurare, întrucât nu este permisă prezența mulțimilor de credincioși. Racla cu sfintele moaște va fi purtată de o mașină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele orașului. Credincioșii din Iași vor putea astfel să privească și de la nivelul ferestrelor și al balcoanelor acest ”pelerinaj” deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei:
În ceea ce privește organizarea propriu-zisă a pelerinajului, va exista un culoare de acces către sfintele moaște, care să asigure păstrarea distanțării fizice, iar după ce se vor închina la moaște, credincioșii vor trece printr-un culoare separat și vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan.
În trecut, enoriașii petreceau și câteva ore în curtea Mitropoliei, luând agheasmă și stând la magazinele amenajate cu obiecte bisericești. Acest târg din curtea Mitropoliei a fost anulat – nu au fost eliberate autorizații de vânzare pentru niciun operator, nici măcar cei care aparțin unităților de cult.
Pelerinii vor primi măști oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces, dar și pe parcurs. Din loc în loc, vor fi amplasate dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, iar înainte de a se apropia de baldachin, pelerinii vor păși pe covorașe îmbibate cu dezinfectant.
Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane, nici în curte nu se va putea staționa, spre a evita astfel grupurile și aglomerația de persoane. Îi rugăm pe pelerinii care vin la Iași să se asigure că au cazare întrucât anul acesta nu vom putea oferi găzduire la enoriași din parohiile ieșene sau în lăcașurile de cult.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei:
Pe 14 octombrie, în ziua hramului, va fi organizată o slujbă a Sfintei Liturghii pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. La această slujbă au participat, spre exemplu, anul trecut, 20.000 de persoane, care au profitat de vremea caldă și fără ploaie.
Anul acesta vor fi amenajate culoare de acces, iar pelerinii vor participa la slujbă în număr restrâns, doar în spații delimitate.
Moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași încă din anul 1641.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro