Mii de la oameni la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc
Cu credință în suflet, mii de enoriași au venit din țară și din străinătate ca să participe la pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc. Credincioșii urmează să participe la marea slujbă de Rusalii Catolice, închinată Fecioarei Maria. La procesiune este așteptat să participe și președintele Ungariei, Ader Jonas, împreună cu soția sa.
UPDATE 18:25: Peste 120.000 de oameni au participat, sâmbătă, la pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc, închinat Fecioarei Maria. Organizat de Rusalii, acesta este o tradiție păstrată de 450 de ani. Reprezentații Ordinului Franciscanilor au împodobit cu flori altarul în aer liber de la care s-a oficiat Sfânta Liturghie. Aceștia i-au îndemnat pe credincionși să se comporte „ca într-o biserică, să pună deoparte distracția, să nu fumeze și să aibă grijă unul de celălalt”, notează Agerpres.ro.
Oameni de toate vârstele, de la pensionari sprijiniți în cârje sau bastoane până la bebeluși de câteva luni, purtați de brațe de părinți, au urcat pe dealul Șumuleu. Așa cum spune tradiția, mulți dintre pelerini s-au oprit la Catedrala Franciscană de la baza dealului ca să se roage la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Apoi au pornit în procesiune spre locul în care a fost oficiată liturghia.
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
„Am venit să mă rog pentru sănătate, pentru pace în țară, pentru noroc și să mă rog pentru toată familia. Este prima oară când vin aici, mă simt foarte bine, am inima plină. Nu a fost greu, m-a ajutat Maica Domnului să urc dealul”, a spus o femeie din județul Bacău.
O pensionară, în vârstă de 71 ani, spune că a venit pentru a cincea oară în pelerinaj. De fiecare dată spune că se simte foarte bine pentru că este ocrotită de Fecioara Maria.
::placeholdeR–>
Unii dintre pelerini au urcat pe un deal abrupt, denumit „Drumul Crucii”, ca să ajungă la altarul în aer liber. Oamenii locului spun că pe „Drumul Crucii” se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire a lui Iisus pe Golgota.
„Mă simt bine, vegheată de Mama noastră cerească. Este a cincea oară când vin aici și mă rog pentru cei șase copii ai mei, ca să fie sănătoși sufletește și trupește. Am 71 de ani și a fost destul de greu să urc dealul, dar Maica Domnului de Sus ne-a ajutat și am ajuns cu bine”, a spus femeia.
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
::placeholdeR–>
Un alt pelerin din localitatea harghiteană Joseni spune că vine pentru a 25-a oară la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. De fiecare dată, a parcurs pe jos 50 de kilometri. Acum, spune că evenimentul este cu totul special pentru că se sărbătoresc 450 de ani de când se ține tradiția.
„Este pentru prima dată când vin aici. Am făcut toate cele 14 stații (de pe Drumul Crucii — n.r.) și am încercat să retrăiesc ce s-a întâmplat pe vremuri și am inima largă și deschisă. Cred că aș putea să zbor, sunt liber, mă simt liber”, a spus un bărbat din Gheorgheni.
Preotul Csiki Denes din județul Mureș a mărturisit că vine de peste 30 de ani la Șumuleu Ciuc. De fiecare dată, crede că pleacă „îmbogățit cu haruri” și simte „binecuvântarea Bunului Dumnezeu și ocrotirea Maicii Domnului”. Părintele spune că, în fiecare an, atât credincioșii catolici, cât și cei de alte confesiuni vin în pelerinaj ca să se roage pentru sănătatea familiilor acestora.
Considerat cel mai mare din Europa de Est, pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc adună enoriași catolici, în special etnici marghiari din țară și din străinătate, dar și credincioși de alte confesiuni. Cu toții vin să se roage la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care se află în biserica franciscană din zonă. Anul trecut, peste 100.000 de oameni au participat la procesiunea oficiată în apropiere de Miercurea Ciuc, informează Agerpres.ro.
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Pentru a respecta tradiția, veche de patru secole și jumătate, mulți dintre credincioși merg pe jos zeci sau chiar sute de kilometri, în numele credinței. Spun că nu simt oboseală și nici durere doar ca să ajungă pe muntele sfânt Șumuleu pentru a închina rugăciuni fierbinți Maicii Domnului.
Sâmbătă, pelerinii încep să urce pe muntele Şumuleu încă de la primele ore ale dimineţii, cântând cântece religioase. Unii dintre credincioși dorm, sub cerul liber, pe muntele Șumuleu, fără să țină cont de frig. Alții petrec noaptea în rugăciune, la biserica franciscană, în fața statuii Maicii Domnului făcătoare de minuni.
În acest an, Sfânta Liturghie este oficiată de Monseniorul arhiepiscop Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic al Sfântului Scaun în România, împreună cu arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Mons. György Jakubinyi, episcopul de Győr – Ungaria, Mons. András Veres și Mons. József Támas, episcop auxiliar al arhidiecezei romano-catoloce de Alba-Iulia, notează Ziar Harghita.
Și anul acesta, aproape 2.000 de persoane din Ungaria au ajuns la Miercurea Ciuc cu două trenuri turistice, puse la dispoziție de căile ferate maghiare, special pentru această sărbătoare.
Încă de la primele ore ale dimineții, este aglomerație pe străzile din Miercurea Ciuc. Sunt mii de autocare și mașini parcate în centrul și la periferia orașului. Polițitii au decis să restricționeze circulația pe mai multe artere din apropierea locului procesiunii pentru a le permite credincioșilor să se deplaseze în liniște.
Măsuri de siguranță pentru pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc. La eveniment este așteptat și președintele Ungariei
Peste 600 de angajaţi ai polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru buna desfășurare a evenimentului. În zonă au fost amplasate mai multe puncte de prim-ajutor pentru a acorda asistență medicală celor care au probleme de sănătate.
Pentru a respecta tradiția, unii dintre credincioși se opresc mai întâi să se închine la Catedrala franciscană din Șumuleu Ciuc pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
Ca în ultimii ani, la procesiune sunt așteptați să participe, în calitate pelerini, și președintele Ungariei, Ader Janos, însoţit de soţia sa, Herczegh Anita, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi alţi oficiali de la Budapesta.
În jurul orei 10:30, a fost scos din biserică Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, procesiunea oficială pornind spre altarul în aer liber de pe dealul Şumuleu.
Sfânta Liturghie de Rusalii începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de la altarul în aer liber de pe dealul Şumuleul Mic de către nunţiul apostolic al Vaticatului la Bucureşti, Monseniorul Miguel Maury Buendia. Predica va fi rostită de preotul Veress András episcopul diecezei din Györ, Ungaria, preşedintele conferinţei episcopale catolice din Ungaria, notează sursa citată.
În acest an, motto-ul pelerinajului de la Șumuleu Ciuc este „Păstrează-ne în credinţa sfântă a strămoşilor noştri”. Acesta este înscris pe crucea de piatră din faţa capelei Salvator, aflată în preajma locului pelerinajului.