Concomitent, osemintele Sfântului Pantelimon, aduse la Iași special pentru evenimentul din octombrie, au fost expediate spre aeroport, în drumul de întoarcere către mănăstirea de pe muntele Athos. 

Misiunea Jandarmeriei s-a încheiat în dimineața zilei de miercuri, 16 octombrie, odată cu „risipirea” rândului de peste 40.000 de oameni format pentru trecerea prin fața raclei cu moaște. 

Vârful cozii – 7 kilometri

Potrivit estimării forțelor de ordine, peste 260.000 de oameni au participat la pelerinaj, într-un rând care a ajuns până la 7 kilometri – cel mai lung de până acum, în istoria evenimentului. 

Au fost momente în care au stat și 55.000 de persoane, în același timp, să se închine, oamenii așteptând chiar și 20 de ore. Numărul total de pelerini a fost mai scăzut față de anul trecut, când doar la rând au fost peste 300.000 de persoane. Autoritățile cred că numărul mai redus de credincioși are legătură și cu faptul că durata totală a pelerinajului a fost mai scurtă cu două zile comparativ cu anii anteriori. .

Organizatorii se mândresc cu două recorduri – 35.000 de oameni la Liturghia de luni, 14 octombrie 2024, și 27.000 de participanți la Calea Sfinților, cifre care nu au mai fost atinse în trecut.

„Situațiile care au necesitat aplicarea măsurilor contravenționale au fost înregistrate în special în afara sau în apropierea zonelor de afluire, drept pentru au fost aplicate 203 de sancțiuni contravenționale în valoare de 49.920 lei. O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim ajutor aflate la postul medical avansat deservit de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași și de cel al UPU-SMURD Iași au acordat sprijin participanților în 606 situații cu afecțiuni medicale diverse”, au transmis reprezentanții Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, la finalul misiunii.

Temperaturi scăzute noaptea

Reprezentanții Mitropoliei spun că se declară extrem de mulțumiți de faptul că pelerinajul a fost lipsit de incidente majore și în acest an și că oamenii au continuat să vină, indiferent de vreme, să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Pentru mai bine de două zile săptămâna trecută în Iași a plouat, iar noaptea au fost constant temperaturi de sub 10 grade.

„Linişte şi seninătate. Cred că acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine pelerinajul organizat la sărbătoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva. Şi e uşor de remarcat că ambele cuvinte fac trimitere la pelerini, pe chipul cărora, nu aveai cum să nu remarci nu oboseala şi nerăbdarea aşteptării, nu truda călătoriei, ci liniştea răbdării şi seninătatea bucuriei de a se întâlni cu Bunul Dumnezeu şi Sfânta Cuvioasă Parascheva. Poate părea paradoxal, întrucât vorbim de multe ore de aşteptare, dar la rândul de închinare nu am văzut oboseală, ci acolo putem vorbi de odihnă, întrucât în iureşul lumii acesteia, adevărata odihnă este consacrarea în rugăciune”, a declarat pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Urmărește-ne pe Google News