Imediat ce a aterizat în Taiwan, marți, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a publicat un articol în care a explicat de ce vizita sa controversată este esențială pentru a demonstra sprijinul american pentru insula care se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Chinei.

„În fața agresiunii accelerate a Partidului Comunist Chinez, vizita delegației noastre din Congres ar trebui să fie văzută ca o declarație fără echivoc că America este alături de Taiwan”, a scris Pelosi în The Washington Post.

Democrata californiană și-a atras critici dure din partea Chinei, care a amenințat cu exerciții militare de amploare în jurul Taiwanului. Dar ea a ignorat și rugămințile Casei Albe, care s-a temut că gestul va declanșa o criză gravă.

Președintele Joe Biden nu a vorbit cu Pelosi despre această călătorie, dar și-a trimis consilierii pentru a-i explica riscurile, scrie Financial Times.

Mulți comentatori au încercat să ghicească care a fost în cele din urmă reacția președintelui. Întrebat marți dacă Biden a susținut deplasarea lui Pelosi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat doar că șeful statului „respectă” decizia ei.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Masacrul din Piața Tiananmen

Pentru Pelosi, vizita este cea mai recentă mișcare, într-o lungă carieră în care și-a demonstrat poziția critică față de China pe tot felul de chestiuni, de la situația drepturilor omului în Tibet și Xinjiang la represiunea democrației în Hong Kong și activitatea militară agresivă a Beijingului.

Carolyn Bartholomew, fosta șefă de cabinet a lui Pelosi, a explicat că președinta Camerei Reprezentanților a acționat în baza unei convingeri vechi, parțial declanșate de masacrul din Piața Tiananmen din 1989.

„A fost îngrozită, a fost dureros să privească ceea ce se întâmpla în Piața Tiananmen. A fost un moment definitoriu în viziunea ei asupra Chinei”, a declarat Bartholomew, în prezent membră a Comisiei de revizuire economică și de securitate SUA-China.

Pelosi s-a remarcat după ce, în timpul unei vizite la Beijing, în 1991, a vizitat Piața Tiananmen alături de doi colegi din Congres, cu care a desfășurat un banner pe care scria: „Pentru cei care au murit pentru democrație în China”. Gestul venea la doar doi ani după momentul în care Beijingul reprimase violent manifestația antiguvernamentală din piață.

 
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Bartholomew a declarat că Pelosi a luat în considerare riscurile subliniate de echipa lui Biden, dar a fost nevoită să cântărească mai mulți factori, inclusiv faptul că planul ei de a vizita Taiwanul a fost dezvăluit luna trecută de Financial Times.

Fosta șefă de cabinet a lui Pelosi a sublinat că, odată ce vestea despre posibila vizită a apărut în spațiul public, președinta Camerei nu mai putea da înapoi, deoarece asta ar fi însemnat „o capitulare în fața Chinei.”

Ryan Hass, fost director al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe pentru China și Taiwan, a explicat și el că Pelosi a simțit foarte mult nevoia de a sprijini partenerii democratici ai Americii, care se află acum sub presiunea regimurilor autoritare.

„Ea nu a cedat niciodată în fața presiunilor chinezești”, a spus Hass, care a mai explicat că Pelosi susține totodată în mod ferm ideea că Congresul este la fel de important ca și guvernul SUA.

Laude din partea republicanilor, tăcere în tabăra democrată

Cele mai zgomotoase laude de la Washington au venit, poate cumva neașteptat, de la republicani, care au susținut că renunțarea la călătorie ar fi arătat slăbiciune. În Senat, 26 dintre cei 50 de republicani au semnat o declarație de susținere a vizitei.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Democrații s-au remarcat mai degrabă prin tăcere. Pelosi a fost criticată de unii experți în China, inclusiv de fostul prim-ministru australian Kevin Rudd, care a declarat pentru BBC că aceasta a pus „benzină pe foc”.

„Taiwanul nu iese bine, are parte de o erodare permanentă a situației de securitate, pentru o senzație plăcută care ține două zile”, a declarat un expert în China, citat de Financial Times.

Craig Singleton, expert în China la think-tank-ul FDD, a declarat și el că deplasarea lui Pelosi a fost o greșeală care a sporit riscul unei escaladări majore a tensiunilor dintre SUA și China.

„Retorica de la Beijing sugerează că aceasta nu va fi o chestiune de o săptămână. Exercițiile pe care le-au anunțat sunt foarte serioase”, a declarat Singleton, care și-a exprimat temerea că SUA se vor confrunta cu cea mai mare criză regională din ultimele decenii.

„China va folosi pârghii de putere în zilele următoare, mult după ce Pelosi se va întoarce în casa ei foarte confortabilă din San Francisco”, a spus expertul, citat de publicația financiară britanică.

Dar alți comentatori au observat că lipsa unor măsuri dure chineze în momentul aterizării lui Pelosi în Taiwan susține mai degrabă argumentul că SUA ar trebui să fie mai puțin îngrijorate de eventualele urmări.

„Newt Gingrich a dovedit că, în ciuda sabotajelor Partidului Comunist Chinez, președintele Camerei Reprezentanților poate vizita Taiwanul dacă vrea. Decenii mai târziu, Nancy Pelosi a dovedit că acest lucru este încă valabil”, a subliniat Rebeccah Heinrichs, de la think-tank-ul Hudson Institute, citată de Financial Times.

Beijingul are o problemă personală cu Pelosi

Există diferențe. În timp ce China l-a criticat pe Gingrich în 1997, răspunsul Beijingului față de Pelosi a fost mai dur, în parte din cauza stării tensionate a relațiilor dintre SUA și China și în parte pentru că armata chineză este mult mai puternică acum decât era în urmă cu un sfert de secol.

Jennifer Rudolph, expertă în China la Worcester Polytechnic Institute, a declarat că peisajul global s-a schimbat odată cu ascensiunea Chinei.

„Când Gingrich s-a dus în Taiwan, China era și atunci supărată”, a spus Rudolph.

„Nu ne aflam însă în punctul în care ne aflăm acum, când China contestă în mod activ rolul SUA în lume pe mai multe fronturi, iar cooperarea este considerată eșuată. Acesta este motivul pentru care acest moment este atât de tensionat”, a adăugat ea.

China are, de asemenea, o nemulțumire specială față de Pelosi, care datează din 1991.

Richard Bush, un expert în Taiwan de la Brookings Institution, al cărui fost șef a însoțit-o pe Pelosi în călătoria din 1991, a declarat că Beijingul s-a concentrat mai mult pe Pelosi personal decât pe faptul că ea este, din punct de vedere constituțional, a doua în linia de succesiune la președinție, după vicepreședintă.

„Cel mai important este dacă au încredere în intențiile persoanei cu care au de-a face, iar în cazul lui Pelosi cred că au motive să nu aibă – în principal pentru că au invitat-o în China în 1991 și apoi ea a mers în Piața Tiananmen”, a explicat acesta.

Pelosi a vrut să își consolideze moștenirea

Pelosi a fost, de asemenea, o apărătoare puternică a disidenților chinezi, ea susținând o lege care a oferit posibilitatea de obținere a cetățeniei americane pentru studenții care încercau să scape de represiunea din China.

Wei Jingsheng, un disident chinez proeminent care a fost persecutat și care a avut de-a face în repetate rânduri cu Pelosi de când a fost expulzat de Beijing, a declarat că „atuul ei cheie” a fost că i-a ascultat pe disidenți.

„De-a lungul timpului, ea a dovedit că are mai des dreptate în ceea ce privește China decât alții”, a declarat Wei, care a reluat o opinie împărtășită de prieteni și adversari ce ar putea explica hotărârea lui Pelosi de a vizita Taiwanul.

Dincolo de trecutul lui Pelosi, important pare a fi și viitorul.

Un deputat democrat a explicat că, prin vizita în Taiwan, Pelosi își consolidează moștenirea, mai ales având în vedere că ea va fi nevoită să renunțe la președinția Camerei, dacă republicanii vor câștiga alegerile de la mijlocul mandatului, din noiembrie.

Vizita este „parte a turneului ei de adio, iar ea și-a dorit întotdeauna să meargă în Taiwan”, a spus oficialul democrat.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI