Fostul condamnat Cristi Chira, eliberat acum doi ani din Penitenciarul Giurgiu, este unul dintre deținuții care au ocupat unul dintre cele aproximativ 30 de paturi din ”secția zoo”, denumită oficial GSR (Grad Sporit de Risc). Este poreclită secția zoo pentru că deținuții secției stau, o oră pe zi, în cuști de animale. În ora liberă în care trebuie scoși din celule, ei sunt duși pe acoperișul închisorii unde sunt montate zece cuști, asemăntoare celor în care sunt ținute animalele la grădinile zoologice.

În această secție, care teoretic nu există oficial, sunt mutați deținuții de care se tem inclusiv gardienii. Ei sunt considerați, teoretic, cei mai periculoși condamnați din sistemul penitenciar din România. Asociațiile non-guvernamentale, printre care Apador-CH și Drepturile Omului și Persoanelor Private de Libertate, susțin că totuși nu ar fi vorba despre deținuți periculoși. Mai mult, ei afirmă că la GSR sunt mutați deținuții care își reclamă drepturile legale sau care sunt pedepsiți pentru că au făcut reclamații.

GSR-ul, pedeapsa supremă

Regimul de detenție este atât de dur, încât a fost sesizat și în rapoarte de inspecție. Apador-CH a descoperit cazuri de condamnați trimiși la GSR care nu erau periculoși, ci doar nu erau pe placul conducerii pușcăriei.
De altfel, inclusiv Cristi Chira consideră că este unul dintre cazurile de abuzuri. El susține că a avut un coleg bolnav mintal care l-a lovit de mai multe ori cu ranga în cap. Chira a fost mutat la GSR pentru că reclama abuzurile din închisoare, susține acesta. „Am fost considerat un animal, m-am simțit ca un an animal ținut în cușcă. M-am simțit torturat și umilit”, spune acesta.

Sectorul care nu există

Conducerea penitenciarului spune că acest sector este necesar pentru a proteja viața gardienilor, dar și a celorlalți deținuților. „Se întreprind toată măsurile legale necesare care să prevină săvârșirea de noi infracțiuni, să fie împiedicată sustragerea deținuților de la executarea pedepselor privative de libertate, precum și pentru protejarea vieții acestora, a personalului locului de deținere și a oricăror alte persoane”, ni s-a transmis din partea reprezentantilor penitenciarului.

Conducerea penitenciarului spune că acest sector este necesar pentru a proteja viața gardienilor, dar și a restului deținuților.

Urmărește-ne pe Google News