Libertatea a calculat pentru dumneavoastră ce ar fi însemnat ca în ultimii 5 ani să depuneți la un astfel de fond câte 100 de lei lunar, iar rezultatele nu sunt deloc dezamăgitoare. Pornim din start pe principiul că ați cotizat 6.000 de lei în ultimii ani. Din acești bani, administratorul fonsului de pensii și-a retras și el comisionul de contribuție care variază de la un fond la altul.

Iată astfel că, potrivit consultanților de la conso.ro și calculatoarelor pentru pensii private facultative care au fost cele mai profitabile pentru dumneavoastră.

Raiffeisen Acumulare FPF este primul fond pe lista aceasta, el fiind cel mai profitabil pentru cei care au depus bani în perioada 1 noiembrie 2011 – 1 noiembrie 2016. Fondul are un comision de contribuție de 3,5%, iar profitabilitatea în acești ultimi cinci ani a fost pentru dumneavoastră de 8,61%. Adică potrivit calculelor aveți în cont, în plus, 837 de lei, pe lângă cei 6.000 cu care ați contribuit în aceste 60 de luni.

BCR Pensii FPF a fost și el aproape la fel de profitabil, înregistrând o plus valoare anuală de 7,10%. Astfel că, în cont ar urma să aveți o sumă de aproape 6.670 de lei. Mai trebuie menționat că fondul celor de la BCR are un comision de contribuție de 4%.

În cazul celor de la BRD, produsul BRD Medio a înregistrat a treia mare profitabilitate, care, la fel, nu trebuie trecută cu vederea. Randamentul acestui fond a fost de 6,23% și are un comision de contribuție de 2,95% (printre cele mai mici procente dintre jucătorii de pe această piață). Astfel că, dacă ați fi cotizat timp de 5 ani cu câte 100 de lei la fondul BRD, în momentul de față ați mai fi avut în cont încă aproape 620 de lei.

Generali cu fondul FPF Stabil, a luat primul loc de lângă podium, cu un randament foarte mare, dar și un comision de cotizare foarte mare ce a făcut ca profitul dumneavoastră să fie destul de mic. Astfel că la o profitabilitate anuală de 7,52%, și un comision de cotizare de 4,5%, în contul dumneavoastră nu ar intra în plus, mai mult de 590 de lei.

Pe locul cinci din acest top, s-ar înscrie AZT Vivace FPF, produsul celor de la Allianz Țiriac. Randamentul acestui produs a fost, în medie pe ultimii 5 ani, de 7,39%, iar contribuția anuală pe care o cere este de 4,95%. Aceste cifre fac ca performanța cumulată a finanțelor dumneavoastră să crească cu 555 de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News