“Obligarea pârâtei la calculul și plata diferențelor de drepturi salariale neacordate, rezultate din neaplicarea Legii nr. 285/2010 și a Legii 330/2009 raportat la Legea 221/2008 reprezentând diferența dintre drepturile salariale efectiv încasate și cele cuvenite”, spune hotărârea jucătorească, în care pârâta e grădinița “Cuvioasa Parascheva” din Iași. Printre cei care au câștigat drepturile salariale restante este și Cornelia Ursu, care, chiar în ziua în care și-a depus dosarul de pensionare, s-a decis să depună în instanță și cererea de executare silită a grădiniței, care nu a plătit nimic din cei 5.800 de lei salarii restante.
“Ne-au ținut la ușă de la 12.45 până la 13.30”
“Astăzi (vineri – n.r.) mi-am depus dosarul de pensionare și am hotărât să depun și un dosar de executare silită pentru salariile restante. Pot să vă mai spun ce mi s-a întâmplat astăzi, ca să vedeți bătaia de joc: am fost să depun și un dosar pentru un post numit «plata cu ora», conform legii, nu intru în detalii. Ne-au ținut la ușă de la 12.45 până la 13.30, precum caii la iesle, apoi au ieșit și ne-au spus că ei închid. Luni merg din nou și dacă nu mă lasă să depun dosarul, îi voi chema în instanță și pentru acest abuz”, ne-a spus Cornelia Ursu, educator gradul I, în curs de pensionare.
Sindicatele: ”Anunţăm că există riscul declanșării unui conflict de muncă”
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a avut săptămâna acesta o întâlnire cu premierul. S-au pus în discuție opt puncte nevralgice din învățământ. Printre ele se numără cazurile prea multe în care Ministerul Educației nu rezolvă problema salariilor câștigate în instanță de dascăli, dar neplătite de ani de zile.
“În perioada următoare vor fi demarate discuţii pe o nouă lege a educaţiei în România, care să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2018. Toate concluziile vor fi comunicate membrilor noştri de sindicat, alături de care vom decide strategia în perioada următoare. Anunţăm că există riscul declanșării unui conflict de muncă”, a spus preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Citește și: REPORTAJ/ Tristețea unui salvamar. ”În loc de mulțumiri, primesc înjurături. Dar mă încăpățânez să salvez oameni!”