UPDATE ora 20.30: Executivul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că „Guvernul a completat, prin Ordonanță de Urgență, categoriile de pensionari care vor beneficia de majorarea pragului până la care se aplică scutiri la impozitarea pensiei”, este vorba despre pensiile militare.

Concret, pragul de impozitare a pensiilor militare a crescut de la 2.000 la 3.000 de lei, la fel ca în cazul pensiilor publice

„Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015. Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat. Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității”, a transmis Guvernul.

Impactul bugetar al acestei decizii până la sfârșitul acestui an, adică în ultimele trei luni rămase, este de 34,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 7 milioane de euro.

***

Știrea inițială: Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 11 septembrie, la începutul ședinței de Guvern, că pensiile militarilor sub 3.000 de lei lunar nu vor fi impozitate, la fel ca în cazul pensiilor publice bazate pe contributivitate.

Decizia majorării pragului de impozitare a pensiilor militare de la 2.000 la 3.000 de lei va fi luată în ședința de Guvern care a început cu o întârziere de 7 ore din cauză că lipsea avizul Consiliului Economic și Social (CES).

„Aprobăm azi majorarea plafonului de impozitare şi în cazul pensiilor din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică. Practic, le aducem la acelaşi nivel cu celelalte pensii publice, unde deja am legiferat ridicarea plafonului de la 2.000 la 3.000 de lei, începând cu 1 octombrie”, a spus șeful Executivului.

Marcel Ciolacu a adăugat că Guvernul lucrează şi la rezolvarea problemelor pensionarilor mineri şi a celor cu dizabilităţi.

„Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni! Ei nu au vreo vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare din interese de moment. Însă, fiţi sigur că o voi rezolva prin dialog cu Comisia Europeană, ajungând la o înţelegere corectă! Nu prin acţiuni populiste, cu proiecte-fantomă depuse acum în Parlament ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR şi votată de toate partidele”, a punctat el.

Pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea prin care se majorează plafonul de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, cu aplicare de la 1 octombrie, dar numai pentru românii care au pensii pe bază de contributivitate. Impozitul va reprezenta 10% din diferenţa care va depăşi 3.000 de lei.

În schimb, pensiile care au o componentă necontributivă, precum pensiile militare, nu au fost incluse în legea promulgată de șeful statului. Dar președintele PNL, Nicolae Ciucă, militar de carieră, i-a cerut ministrului de finanțe Marcel Boloș să includă și militarii, ceea ce ministrul a făcut.

Aproximativ 200.000 de militari vor beneficia de această facilitate, iar impactul financiar estimat asupra bugetului de stat va fi de 80 de milioane de lei, adică 16 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News