Legea pensiilor nr. 19/2000 are, printre altele, o prevedere mai putin cunoscuta referitoare la posibilitatea incheierii unui contract de asigurari prin care se aduc aceleasi avantaje ca salariatilor si celor care nu muncesc sau sunt liberprofesionisti. Tinerele care nu au un loc de munca si s-au hotarat sa ramana insarcinate pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani.
Astfel, conform legii, „sunt obligate sa se asigure toate persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii brute pe economie”. Cum salariul brut pe economie in acest an este de 5.582.000 lei, in acest caz, stadiul minim de cotizare este de 6 luni, dupa care persoanele pot beneficia, in cazul femeilor gravide, de o indemnizatie pentru cresterea copilului.
Pentru o suma maxima asigurata de 16,7 milioane lei (cele trei salarii brute), viitoarea mamica va plati 5,6 milioane lei lunar timp de minimum 6 luni, iar dupa nastere, va primi, timp de 2 ani, aproximativ 11 milioane lei. Valoarea minima de asigurare este salariul minim pe economie (1,7 milioane lei), in acest caz semnatarul contractului de asigurare va avea de platit cate 600.000 lei/luna, timp de 6 luni, si va primi o indemnizatie de ingrijire a copilului de aproximativ 1,4 milioane lei/luna. Cum se calculeaza de fapt aceste valori. Printr-un contract de asigurare benevola ce se incheie la casa de pensii de care apartineti se plateste, in cele sase luni de cotizare, 35% din suma pentru care va asigurati. Dupa nastere veti primi 85% din aceasta suma asigurata. Acest contract se poate incheia oricand: inainte de sarcina, in decursul ei sau dupa nastere. Conditia obligatorie este sa platiti asigurarile timp de sase luni. De asemenea, in decursul concediului de doi ani, pentru ingrijirea copilului, nu trebuie sa mai achitati contributia la asigurari.
De aceleasi facilitati pot beneficia si viitoarele mamici salariate care vor sa primeasca o indemnizatie mai mare in timpul concediului.