La nivelul Uniunii Europene, pensia medie se ridică la 1.294 de euro, aproape de patru ori mai mare decât în România.
Raportul subliniază că aceste valori medii includ atât pensiile de stat, cât și pensiile private obligatorii și facultative, precum și asigurările de viață cu componentă de redistribuire a profitului.
Potrivit Euronews Business, în acest moment singura țară din blocul comunitar cu pensii mai mici decât în România este Bulgaria, unde pensionarii primesc în medie 226 de euro pe lună.
La polul opus se află Luxemburg, cu o pensie medie lunară de 2.575 de euro.
În ceea ce privește țările europene din afara UE, Islanda raportează cea mai mare pensie medie, de 2.762 de euro, în timp ce Albania are cea mai mică, de 131 de euro.
Țările din Balcani, în coada clasamentului
Țările din Balcani, în general, se află la coada clasamentului în ceea ce privește pensiile medii.
De exemplu, pensiile din România și Bulgaria sunt mult sub media UE, reflectând disparități economice semnificative.
Diferențele în nivelurile de pensii sunt influențate și de costul vieții în fiecare țară. Ajustate pentru puterea de cumpărare (PPS), disparitățile se reduc, dar rămân semnificative. În termeni de PPS, pensia medie variază de la 437 în Bulgaria la 1.681 în Luxemburg.
Cu toate acestea, în ciuda ajustării pentru puterea de cumpărare, mai puțin de jumătate dintre europeni sunt încrezători că vor avea suficienți bani pentru a trăi confortabil la pensie.
În anumite state membre, acest nivel de încredere scade sub 30%, generând îngrijorări privind adecvarea pensiilor.
Analiza detaliată a Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale evidențiază necesitatea unor reforme structurale în sistemele de pensii din multe țări europene, inclusiv România.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
theo_s • 07.06.2024, 19:10
Sa repetam, ca inca nu a bagat la cap aproape nimeni: PENSII SPECIALE CA IN ROMANIA NU EXISTA NICAIERI IN UE. Exista facilitati de mm feluri. Nu exista sa castige unii bani necuveniti, pe care sa-i dea restul populatiei, ca nu-i dau nici aia de la guvernare, nici parlamentarii, nici aia de la Admin. Prezidentiala din banii lor. Romania e o tara exploatata de magistratii, securistii, militienii si generalii de studio tv, care ar trebui s-o serveasca.
gigiladrea • 06.06.2024, 17:31
o noutate veche de 34 de ani - a fost si mai rau in primii 17 ani in care am avut inflatie cu 2 si 3 cifre - singurii din europa si aproape din lume la mijlocul anilor 90 nu mai erau decat cateva state insulare minuscule ca noi; psdnl ne mint, ne fura si au distrus economia si tara de 34 de ani am fi absurzi sa mai avem pretentii acum; suntem o tara bananiera care exporta numai cateva cereale si importa totul ziceti merci ca mai respirati
Marica13 • 06.06.2024, 11:51
Lasă că e bine.... să voteze în continuare PSD și PNL că vor fi ținuți la limita sărăciei și își merită soarta.