UPDATE ora 14.45: Ședința de Guvern s-a terminat după o oră și 45 de minute, iar Ordonanța „trenuleț” a fost adoptată, după ce a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social.

UPDATE ora 13.22: Premierul Marcel Ciolacu a spus înaintea ședinței de Guvern, ultima din 2024, că „avem un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget”, dar nu regretă majorările de pensii și celelalte decizii luate în trecut, printre care creșterea salariilor profesorilor, medicilor și polițiștilor.

Ciolacu a susținut că această ordonanță nu este una a „austerității” sau „sărăciei”. „Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis sute de școli și spitale”, a afirmat șeful Executivului.

„Fac un apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profiturile. Nu mai putem așeza povara fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Deci plătiți toți corect sau plecați!”, a mai punctat premierul.

În final, Ciolacu a promis că atunci când se va face bugetul de stat pe 2025, adică în ianuarie, se vor găsi soluții pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici, adică este posibilă indexarea pensiilor cu rata inflației în a doua parte a anului.

„Ca prim-ministru, sunt pregătit pentru orice critică. În acest mandat nu am de gând să fiu popular, ci să fiu extrem de eficient. Criticați-mă pe mine, dar lăsați România să meargă înainte și să se dezvolte. Nu se poate altfel”, a conchis Ciolacu.


Știrea inițială: Ordonanța „trenuleț” a fost gândită și aprobată mai întâi în coaliția PSD-PNL-UDMR, pentru stoparea cheltuielilor bugetare nejustificate. Ea va fi aprobată în ședința de Guvern care începe la ora 13.00.

Ministerul de Finanțe a explicat de ce sunt necesare noi măsuri de austeritate pentru populație, invocând, printre altele, creșterea pensiilor făcută de două ori în acest an, la indexare și la recalculare.

„Ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 mld lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale, iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii noiembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar”, a transmis ministerul condus acum de Tanczos Barna.

Astfel, pensiile nu se vor mai actualiza în 2025 cu rata medie anuală a inflației, așa cum stabilise Ministerul Muncii în decembrie 2023. „Valoarea punctului de referință prevăzut la art. 83 alin. (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se menține la nivelul de 81 lei”, prevede noua lege.

Principalele măsuri din ordonanța austerității care va fi adoptată de Guvern:

  • pensiile nu mai cresc cu rata inflației și vor rămâne la valoarea din noiembrie 2024, iar punctul de referință rămâne înghețat la 81 de lei; măsura se aplică și pensionarilor speciali (pensiile militare)
  • salariile bugetarilor nu se mai majorează și vor rămâne la valoarea din noiembrie 2024
  • alocațiile pentru copii rămân înghețate la valoarea din noiembrie 2024
  • studenții vor avea tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul, dar numai în orașul în care își are sediul facultatea
  • studenții vor avea tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, însă doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu și orașul în care se află facultatea
  • voucherele de vacanță vor fi de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, dar numai pentru bugetarii care au salariul de bază net de maximum 8.000 lei în luna anterioară acordării voucherelor
  • nu se vor mai da bani pentru concediul neefectuat de angajații la stat
  • suspendarea angajărilor la stat
  • orele suplimentare la stat se vor compensa doar prin zile libere, fără să fie plătite
  • indemnizația de hrană pentru bugetari rămâne înghețată la valoarea din noiembrie 2024
  • cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor nu vor mai fi decontate
  • sporurile și primele angajaților la stat nu vor fi majorate în 2025, fiind plafonate la nivelul din noiembrie 2024
  • subvenția alocată partidelor politice scade în 2025 cu 25% față de nivelul din 2024
  • impozitul pe dividende creşte de la 8% la 10%.

Ordonanța „trenuleț”, în forma finală publicată de Ministerul Finanțelor cu o zi înainte de adoptarea în Guvern, poate fi citită mai jos:

 
 

Urmărește-ne pe Google News