”Teoretic, pensiile speciale sunt acordate celor care au ocupații deosebite în societate. Practic, inovațiile legislative ale anului 2015 au fost reluate anul acesta împingând lucrurile intr-o zonă bizară: până şi şoferii şi femeile de serviciu de la Parlament sunt beneficiari ai pensiilor speciale de serviciu şi beneficiază de condiții de pensionare similare cu cele primite de magistrați: o pensie reprezintă 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, adică salariul brut, inclusiv sporurile, indemnizația de conducere, salariul de merit etc. Pe lângă toate acestea, funcționarii publici parlamentari incluzând șoferii, personalul de serviciu, ospătarii etc. beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 cum e în sistemul public”, a scris parlamentarul PNL, într-o postare pe Facebook.

Guvernul a adoptat, recent, o ordonanță de urgență care stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.

De asemenea, actul normativ prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Guvernul preciza că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării acestei OUG. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Coaliția PSD-ALDE pregătește legea pensiilor, la revenirea parlamentarilor din vacanță

Coaliția PSD-ALDE pregătește, în toamnă, legea pensiilor, după legea salarizării unitare, care a intrat deja în vigoare.

„Trebuie să facem o nouă lege a pensiilor cu care vom veni în octombrie, nu e normal să ieşi în 2010 cu o pensie mai mare decât unul care iese în 2011, e o nebunie, un haos în sistem… după această lege a pensiilor va trebui ca fiecare pensie aflată în plată să fie recalculată, niciuna în jos…asta presupune un efort din partea funcţionarilor casei de pensii şi foarte multe modificări în administrarea caselor de pensii. Avem de gând ca în perioada următoare să facem o restructurare a ceea ce înseamnă activitatea din toate instituţiile care sunt în subordinea Ministerului Muncii, nu mă refer la faptul că va trebui să dăm oameni afară, dar va trebui să gândim altfel direcţiile respective”, a declarat recent ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la România TV.

Premierul Mihai Tudose dă asigurări că Guvernul nu se află în dificultate bugetară în cazul în care păstra mecanismul pensiilor.

„Anul ăsta era impactul de 7 miliarde, nu suntem nici pe departe în pericol (…) Avem bani de pensii, avem bani de salarii. Vorbim de nedreptatea în sine, de anormalitatea situaţiei. Că era impactul anul ăsta de 7 miliarde, că la anul era un impact de vreo 15 miliarde, nu asta e problema, banii erau, dar (…) îi dădeam pur şi simplu nedrept”, a mai afirmat Tudose, într-o intervenție la Antena 3.

Premierul anunța, recent, și că este posibil ca vârsta de pensionare să crească, curând. „Cu un an, doi”, a precizat Mihai Tudose într-un interviu pentru Agerpres.

Citește și: Scrisoarea unei învățătoare către ministrul Educației: „Ne puneţi beţe în roate şi ne martirizaţi prin toate acţiunile fără cap”

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News