Libertatea a făcut recent dovada că legea conform căreia veniturile unei anumite categorii de pensionari cresc de la 1 iulie prin introducerea grupelor I şi II este falsă. Casele de Pensii „au introdus” acest grupe printr-un calcul aiuristic care micşorează veniturile vârstnicilor cu 300-400 de lei de fiecare. Asemenea decizii de creşteri în minus au apărut inițial în Teleorman, dar fenomenul s-a extins acum şi la Galaţi. Oamenii sunt nedumeriţi, înspăimântaţi.

În mod straniu, creșterile punctului de pensie reduc pensia

Ministerul Muncii a comentat pentru Libertatea ce se întâmplă de fapt. Persoanelor cărora nu li s-au recunoscut grupele de muncă I și II la ieșirea din câmpul  muncii vor beneficia de creșterea punctului de pensie cu 50% pentru grupa I și 25% pentru grupa a II-a. De ce nu li s-a recunoscut acest drept la momentul ieșirii la pensie, nu se mai spune.

Între timp au apărut recalculările cu puncte de pensii mărite. Desigur, când unei cantități îi adaugi ceva ar trebuie să obții o cantitate mai mare. În mod straniu, când la pensiile celor nedreptățiți, cum am arătat mai sus, s-a adăugat un punctaj mai mare… au rezultat pensii mai mici. Ca și cum s-ar fi adăugat un fel antipensie, care în contact cu pensia se anulează reciproc, ca la antimaterie…


Citește și: Preotul Cristian Pomohaci a apărut în fața oamenilor în plin scandal. Ce s-a întâmplat după ce a urcat pe scenă


S-a rezolvat cu asigurarea drepturilor legitime: nu se poate!

Exemple concrete: lui Ștefan Manda îi va scădea pensia de la 1903 lei, la 1525 lei. Lui Mircea Căpățână îi va scădea venitul de la 1543 de lei, la 1.275 de lei, lui Ion Bușcă de la 1931 lei, la 1576 lei, iar lui Dumitru Rugă, pensia de 2.212 lei scăde la 1795 de lei.

Dacă inițial puteamn crede că sunt doar greșeli izolate ale unor case de pensii teritoriale, Ministerul Muncii ne-a lămurit: „În situația în care, în urma aplicării algoritmului de calcul prevăzut de lege pentru această recalculare, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se vor menține în plată punctajul mediu anual și cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării”. Este clar că ministerul știe și explică ce are de gând să facă: transformă un drept legitim într-o armă împotriva celui prejudiciat. Adică, pensionarule, dacă ceri grupe, îți tăiem din pensie. Mai vrei grupe?

Ca atare, creșterea punctului de pensie pentru grupele I și II va fi  ”zero” – și astfel s-a rezolvat cu aceste drepturi: nu se poate!

”Să ceară buletinele de calcul în instanță”

Ce este de făcut în asemenea cazuri? Dorina Barcari referent pe probleme de drepturi sociale la Confederaţia Cartel Alfa: „Aceşti oameni trebuie să ceară buletinele de calcul în instanță. Cum s-a ajuns la situaţia ca prin adăugare de ceva la ceva să iasă minus? Este o bătaie de joc generalizată, se menţine o stare de confuzie prin terorizarea pensionarului. Pot să vă spun că numărul dosarelor din judecătorii pe probleme de calcul al pensiei se ridică acum la câteva milioane. Ştiu că este greu de crezut. Pensiile nu se calculează legal şi am întâlnit un caz, în Harghita, unde Casa de Pensii a trimis în instanţă, unde se judeca cu un pensionar nedreptățit, un document în care recunoștea că a emis o decizie de calculare a pensiei fără să aibă un buletin de calcul. Adică i-au dat omului un punct de pensie din burtă. Iar situaţia tinde să scape de sub control”.

”Să conteste în termen de 30 de zile aceste decizii”

”Până în prezent, în județul Teleorman s-au emis peste 100 de Decizii de pensie, în județul Galați peste 70 de Decizii de pensie și toate sunt pe minus, fără ca cineva să primească un leu. Atunci, de ce a fost nevoie de atata propagandă cu privire la recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupele I și II de muncă? Îi sfătuiesc pe cei care se află în acestă situație să conteste la Casele Teritoriale de Pensii în termen de 30 de zile aceste decizii ilegale, pentru a le putea apoi ataca în instanță. Le numesc ilegale pentru că încalcă Decizia 40/2008 și Decizia 11/2015 a Înaltei Curți de Casație, precum și Decizia Curții Constituționale a României nr. 794/2016”, ne-a explicat Filip Dumitrof, președintele Asociației de Pensionari ”Dreptate și Adevăr”.


Citește și: IMAGINI EXCLUSIVE de la petrecerea de botez a lui Nicholas, primul nepot al fostului premier Adrian Năstase

Urmărește-ne pe Google News