Cuprins:
Valoarea Punctului de Referință se majorează anual
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, a precizat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Noua lege clarifică şi momentul în care se fac majorările şi introduce garanţia că pensiile vor creşte anual în luna ianuarie. Astfel, de la 1 ianuarie 2025 valoarea punctului de referinţă în funcţie de care se calculează valoarea pensiei va creşte de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei (12,1%).
La data intrării în vigoare a noii Legi a pensiilor, respectiv 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referinţă era de 81 de lei.
Potrivit articolului 84 din Legea 360/2023, începând cu anul următor intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2025), valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
Pentru anul 2025, valoarea punctului de referinţă va fi de 91 de lei, reprezentând o creştere de 12,1%.
De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.
Majorarea se aplică pensiilor recalculate, nu la cea în plată
Potrivit unor informări prezentate de Ministerul Muncii înaintea intrării în vigoare a noii legi, Casa Naţională de Pensii a recalculat 4.609.830 de pensii din sistemul public aflate în plată în România. Dintre acestea, au fost majorate 3,8 milioane de pensii reprezentând 82,56 %.
Nu toate pensiile recalculate au fost majorate de la 1 septembrie, în cazul a 84.176 de pensii rezultând aceeaşi valoare în urma recalculării, iar pentru 719.257, o valoare mai mică. Potrivit noii legi, toţi aceşti pensionari încasează pensia aflată în plată înaintea recalculării, dacă în urma acestui proces a rezultat o pensie mai mică.
Este important de ştiut că în cazul tuturor pensionarilor, majorarea anuală se va aplica la valoarea recalculată a pensiei, nu la cea în plată.
Măsuri de solidaritate pentru persoanele cu handicap
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 127/2024, publicată în Monitorul Oficial din 11 noiembrie 2024, aduce modificări la Legea 448/2006 pentru protejarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit noilor prevederi, există două măsuri de solidaritate care vizează atât pensionarii în plată, cât şi persoanele pensionabile.
Ministrul Muncii a explicat că în cazul pensiilor în plată, a fost prevăzută indemnizaţia de solidaritate (o prestaţie socială acordată persoanelor cu handicap vizual grav, cu handicap grav şi handicap accentuat), iar în cazul pensionabililor, puncte de sprijin (o prestaţie socială acordată pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat)
Indemnizaţia de solidaritate se raportează la pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau cuvenită conform legislaţiei anterioare datei de 31 august 2024, se acordă lunar şi ia în calcul indicele social de referinţă plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut.
Bucura- Oprescu a explicat că aceşti pensionari vor primi, de fapt,aceeaşi sumă cu care li s-ar majora pensiile in sistemul public. „Se menţine acelaşi mecanism ca în cazul majorării valorii punctului de referinţă, dar pe indicatori de asistenţă socială”, a explicat ministrul într-o emisiune televizată..
Pensiile speciale
În prezent, 855 de foști parlamentari (260 de foști senatori și 595 de foși deputați) primesc pensie specială.
Cea mai mare pensie specială înregistrată în România, la nivelul lunii septembrie 2024, era de 69.343 de lei (suma brută), față de 58.191 de lei – în ianuarie 2024, cea mai mare pensie la momentul respectiv.
A doua cea mai mare pensie lunară brută este de 68.145 de lei (pe când în ianuarie număra 56.875 de lei), iar „podiumul” este completat de o pensie de 63.842 de lei (față de 56.489 în luna ianuarie).