Proiectul prevede și recalcularea pensiilor în plată ale judecatorilor și procurorilor. Recalcularea pensiilor în plată ale magistraților ar urma să se realizeze în 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, dacă aceasta va rămâne în forma actuală.
Potrivit observațiilor jurnalistei Ioana Ene Dogioiu, de la SpotMedia, soluția pentru pensiile de serviciu ale magistraților „rezolvă unele dintre inechitățile actuale, dar, în schimb, creează altele”.
Puncte bune:
- Magistrații se vor putea pensiona în continuare după 25 de ani vechime, timp în care, însă, trebuie să fi funcționat integral ca magistrați.
- În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu aflate în plată se recalculează.
- Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.
Inechități:
- Reforma nu atinge personalul de specialitate asimilat magistraților din Ministerul Justiției, CSM, PÎCCJ și alte instituții. Acei funcționari cu munca de funcționari, dar cu beneficii de magistrați își vor păstra pensiile fără să fi fost magistrați.
- Baza de calcul este venitul din anul pe care și-l alege magistratul, adică, potrivit proiectului, „media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionarii”.
- Având în vedere posibilitatea de a alege anul de referință, pensia poate fi în continuare mai mare decât ultimul salariu, pentru cei care, la un moment dat, au avut funcții cu venituri foarte mari.
- Președintele ÎCCJ, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul-şef al DIICOT, procurorul-şef al DNA, precum și membrii aleși ai CSM pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu.
Proiectul prevede mai multe modificări de substanță, precum interdicția ca pensia să depășească salariul de bază sau eliminarea din calculul pensiei a unor sporuri și prime.
Potrivit G4Media, guvernul are în program adoptarea proiectului de lege săptămâna viitoare, urmând ca proiectul să fie trimis, ulterior, Parlamentului pentru dezbatere și aprobare.
Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea ca Parlamentul să adopte legea pensiilor speciale, asumată prin PNRR, până la finalul lunii februarie.
Foto cu caracter ilustrativ: Inquam Photos