UPDATE ora 18.55: Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a confirmat că a publicat propunerea de proiect OUG pentru majorarea plafonului lunar neimpozabil pentru pensiile militare, de la 2000 la 3000 de lei, începând cu luna octombrie.

„Cu alte cuvinte, o parte mai mare din pensie va rămâne în buzunarul fiecărui pensionar militar, fără să fie supusă impozitării”, a transmis Boloș.

***

Știrea inițială: Concret, pensiile militare sub 3.000 de lei urmează să nu mai fie impozitate de la 1 octombrie, la fel ca pensiile din sistemul public.

În acest moment, doar românii care au pensii pe bază de contributivitate au primit această facilitate. Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea prin care se majorează plafonul de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, cu aplicare de la 1 octombrie.

Mai precis, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa care va depăşi 3.000 de lei. Măsura se aplică exclusiv pensiilor care sunt bazate pe contribuții directe la sistemul de asigurări sociale.

În schimb, pensiile care au o componentă necontributivă, precum pensiile militare, stabilite pe baza unor reguli specifice și nu doar pe baza contribuțiilor directe, nu au fost incluse în legea promulgată de șeful statului. Dar președintele PNL, Nicolae Ciucă, militar de carieră, i-a cerut ministrului de finanțe Marcel Boloș să includă și militarii.

Astfel, Ministerul de Finanțe va pune în scurt timp în dezbatere publică un proiect de OUG prin care plafonul de neimpozitare pentru pensionarii din Armată va crește de la 2.000 la 3.000 de lei, potrivit informațiilor Libertatea.

Aproximativ 200.000 de militari vor beneficia de această facilitate, iar impactul financiar estimat asupra bugetului de stat va fi de 80 de milioane de lei, adică 16 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News