De vină sunt datoriile pe care statul român le are la firmele din mediul privat şi care trebuie plătite urgent, chiar dacă până acum prioritare au fost cheltuielile sociale. Participanţii la negocierile de ieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) au explicat că statul se află acum într-o mare dificultate.

Îi este din ce în ce mai greu să se împrumute de la băncile din afara ţării, iar în România, condiţiile de creditare nu sunt deloc convenabile. În această situaţie, autorităţile iau în calcul mai multe scenarii – anularea totală a investiţiilor în ţară, achitarea cu întârziere a salariilor şi a pensiilor sau, mai rău, raţionalizarea acestora. Asta înseamnă că statul ar putea să decidă să le achite în limita unui plafon prestabilit.

Specialiştii nu confirmă scenariul

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a explicat că, la începutul lunii mai, datoriile statului au urcat până la 1,7 miliarde de lei şi că sunt şanse reduse ca ele să scadă. Analiştii economici atrag însă atenţia că soluţia raţionalizării nu este cea mai potrivită acum.

“România, în momentul de faţă, nu-şi poate permite să poarte două fronturi, unul pentru sănătatea bugetului, altul pentru ieşirea din recesiune. Cred că anul ăsta trebuie să mergem pe un singur front- însănătoşirea bugetului. În plus, trebuie să atragem investiţii străine. Avem nevoie de ele ca de aer şi de soare”, a declarat Adrian Vasilescu, oficial al Băncii Naţionale Române.

Românii, plini de datorii la bănci

Restanţele populaţiei la creditele bancare au crescut în primele şase luni ale acestui an cu aproape 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României, totalul datoriilor românilor către bănci în acest an este de 13,6 miliarde de lei, faţă de 7,8 miliarde de lei anul trecut.

S-ar putea să mai luăm un împrumut de la FMI

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România (FMI), Jeffrey Franks (foto), i-a anunţat pe reprezentanţii patronatelor că există discuţii privind un nou împrumut de la FMI. Potrivit lui Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, încă nu a fost stabilită o sumă, ci domenii- le în care ar urma să se facă investiţii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News