Potrivit MApN, în perioada 1 ianuarie – 14 septembrie, la Casa de pensii sectorială (CPS) a Ministerului Apărării Naţionale s-au înregistrat un număr de 2.815 cereri de înscriere la pensie militară de serviciu pentru limită de vârstă.
În perioada ianuarie-septembrie, unui număr de 2.074 de persoane li s-a soluţionat cererea de înscriere la pensia militară de serviciu pentru limită de vârstă prin emiterea deciziei de stabilire şi plată a drepturilor de către Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale.
Situaţia lunară privind numărul de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu pentru limita de vârstă soluționate, după data trecerii în rezerv, este:
- Ianuarie 83 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu
- Februarie 80 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu
- Martie 96 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu
- Aprilie 107 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu
- Mai 321 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu
- Iunie 338 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu
- Iulie 287 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu
- August 730 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu
- Septembrie 32 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu
În total, în perioada menționată au fost 2.074 de cereri de înscriere la pensie militară de serviciu.
Ministerul Apărării Naționale mai precizează că în anul 2017, din totalul cererilor de înscriere la pensia militară de serviciu pentru limită de vârstă înregistrate la Casa de pensii sectorială a M.Ap.N., un număr de 820 aparţin ofiţerilor.
În anul 2016, la Casa de pensii sectorială a M.Ap.N. s-au înregistrat și soluționat un număr de 3.508 cereri de înscriere la pensia militară de serviciu pentru limită de vârstă, în luna noiembrie 2016 înregistrându-se cele mai multe cereri.
Valul de pensionări din sistemul de apărare și ordine publică a apărut după ce Guvernul a anunțat și ulterior a și adoptat, la începutul lunii august, o ordonanță de urgență (OUG) care stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.
Guvernul afirma că adoptarea acestor măsuri era necesară în contextul în care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșteri anuale semnificative ale salariilor în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate.
Executivul mai arăta că măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate.
Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creșterile salariale, efectuate ulterior pensionării.
Valul pensionărilor, după anunțarea schimbării algoritmului de calcul pentru pensiile speciale
Înainte ca Guvernul să aprobe Ordonanța, Mministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu anunța că Guvernul pregătește o decizie, astfel încât pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei.
Termenul de aplicare a ordonanţei urma să fie stabilit pentru data de 15 septembrie, dată până la care cei care doresc se pot pensiona în condiţiile aflate în vigoare la acel moment.
”Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă – şi probabil vor fi foarte mulţi cei care vor să iasă la pensie – vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, spunea atunci Lia Olguţa Vasilescu.
Citește și: LIBERTATEA TE AJUTĂ: Cum se face plata rovinietei prin aplicația eTarife