Mai exact, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect potrivit căruia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor, nu se recuperează”, prevede iniţiativa legislativă.

Unii pensionari au primit mai mulți bani, din cauza greșelilor la recalculare

Proiectul de lege vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, indiferent de categoria de pensie de care aceştia beneficiază, în situaţia emiterii unor decizii de recuperare a sumelor plătite necuvenit ulterior datei de 1 octombrie 2014, precum şi sub condiţia nereţinerii culpei beneficiarilor în raport cu modul de generare a debitului.

Este vorba despre unii pensionari care, din cauza unor erori de calcul sau de plată a pensiilor, ei au primit, în urma recalculării de anul acesta, bani în plus.

Legea, valabilă și pentru cei care au primit indemnizație de însoțitor

Acum, ei nu vor fi nevoiți să returneze sumele, potrivit legii care a trecut astăzi și de ultima Cameră. La fel, este valabil și pentru cei care au primit indemnizație de însoțitor.

Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Scutirea de la plată a banilor primiți de pensionari se aplică indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat persoana respectivă, la momentul constatării existenței debitelor.

Urmărește-ne pe Google News