- Societatea de Transport Bucureşti (STB) a modificat regulamentul de călătorie
- Toţi călătorii, chiar şi pensionarii care beneficiază de gratuitate, sunt obligaţi să valideze cardul de transport
- Călătorii prinşi că nu şi-au validat cardul vor primi o amendă de 500 de lei
- Pensia minimă garantată de stat în 2018 este de 640 de lei
Noul regulament al STB este mult mai aspru şi este menit să-i ardă la buzunar pe cei care circulă în Bucureşti cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul fără a plăti. Însă pot fi amendaţi şi posesorii de abonamente, sau beneficiarii de transport public gratuit, dacă nu validează cardul de călătorie.
„În cazul în care un călător este surprins de controlori că circulă fără a avea asupra sa un titlu de călătorie valabil și validat, el poate achita pe loc 50 lei. Aceasta este contravaloarea suprataxei. Dacă nu achită suprataxa, călătorului fraudulos i se va întocmi proces-verbal de contravenție. În acest caz, amenda este de 500 de lei”, se precizează într-un comunicat de presă al STB.
Aşadar, toţi posesorii de abonamente, sau care beneficiază de gratuitate, trebuie să-şi procure şi să valideze cardurile de transport, la fel ca cei care şi-au achiziţionat titluri unice de călătorie.
Preţurile practicate de STB:
1,3 lei – o călătorie urbană
3,5 lei – o călătorie pe liniile Expres
8 lei – abonament de o zi pe valabil pe toate liniile
17 lei – abonament de 7 zile valabil pe toate liniile
25 lei – abonament de 15 zile valabil pe toate liniile
30 lei – abonament valabil o lună pe o singură linie
35 lei – abonament valabil o lună pe două linii
50 lei – abonament valabil o lună pe toate liniile
* Emiterea unui card de transport nominal costă 4,7 lei
Vechiul regulament permitea pensionarilor să circule cu mijloacele de transport în comun doar în baza talonului de pensie şi al buletinului. Astfel, vârstnicii nu era obligaţi să-şi procure carduri de călătorie electronice, şi cu atât mai puţin să le valideze. Acum, cei care nu o fac vor primi o amendă aproape la fel de mare ca valoarea pensiei minime garantate în România, care în 2018 e 640 de lei.
„Aplicarea măsurilor de sancționare se va face numai după ce toți beneficiarii acestor tipuri de card vor intra în posesia lor și numai după ce vor fi informați corespunzător și se vor familiariza cu funcționarea sistemului automat de taxare”, dă asigurări Societatea de Transport.
STB susţine că va derula în perioada următoare o campanie de informare și îndrumare a călătorilor pentru a-i ajuta să înțeleagă și să se acomodeze cu noile reglementări.
„STB precizează că politica sa nu este aceea de a sancţiona călătorii frauduloşi, ci de conştientizare a publicului asupra faptului că de fiecare dintre noi depinde calitatea transportului în comun în Bucureşti”, susţine compania.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro