Tai Chi, la sărbătoare de marţi

A fost momentul în care a început exerciţiul asiatic al pensionarilor. Orice întrunire a membrilor Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Omenia se termină, invariabil, cu un asemenea exerciţiu asiatic cu mişcări de arte marţiale! În paranteză trebuie spus că mişcările Tai Chi stau la baza Kung Fu. Ieri a avut loc o întrunire sărbătorească CARP şi, desigur, a avut loc şi o şedinţă Tai Chi.

”În anul 2015 am participat la o întâlnire a Platformei Europene a Pensionarilor ”AGE”, cu 40 de milioane de membri. Am vizitat şi Parlamentul European, unde, spre surprinderea mea, ni s-a prezentat ce pot face pensionarii europeni pentru menţinerea stării de sănătate, nişte mişcări foarte simple şi plăcute de Tai Chi. Atunci m-am gândit să transferăm aceste activităţi şi la organizaţiile de pensionari din România ”, ne-a spus dpl. Ing. Gheorghe Chioaru, preşedintele CARP Omenia.

Cursurile Tai Chi, predate de un specialist

Profesor Tai Chi Răzvan Damian

Zis şi făcut. În decembrie 2015 a avut loc prima şedinţă Tai Chi a pensinarilor în curtea CARP din Bcureşti, sub îndrumarea preşedintelui Academiei de Arte Asiatice, Răzvan Damian. De atunci, aproape fiecare adunare importantă a pensinarilor se termină în Tai Chi. În acest moment CARP are un salariat şcolarizat în Tai Chi care ţine şedinţele cu pensionarii.”Tai Chi face parte acum din servicii sociale pe care le acordăm pensionarilor din organizaţie, dar nu aş putea spune cu exactitate dacă se înscrie la cultură sau la sănătate. Practic, le îmbină. De aceea încurajăm persoanele vârstnice, dar nu numai pe dânşii, să înveţe şi să practice aceste mişcări care curăţă mintea şi trupul”, ne-a mai spus Gheorghe Chioaru, preşedintele unai asiciaţii de pensionari cu 42.000 de membri.

Este artă marţială şi o meditaţie în mişcare

Tai Chi este una din cele mai eficiente arte marţiale, recunoscută în acelaşi timp pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii şi longevităţii practicanţilor. Este în acelaşi timp şi o meditaţie în mişcare, practicantul încercând să fie mereu conştient de corpul său şi de mediul înconjurător, conducând mişcarea cu mintea într-o stare de relaxare activă şi alertă. Formele de Tai Chi Chuan sunt destinate creşterii forţei naturale, dobândirea unor abilităţi de luptă şi aducerii practicantului într-o stare superioară de focalizare, disciplină, echilibru şi armonie cu Universul. Cercetările medicale au descoperit dovezi că Tai Chi este asociat cu beneficii generale de sănătate la persoanele în vârstă.

Exerciţiul din cureta CARP Omenia, în decembrie 2015

 

 

Urmărește-ne pe Google News