“Vizita medicală se va face obligatoriu cu adeverinţa de la Fisc” – asta au aflat pensionarii la sfârşitul anului trecut, iar de aici au pornit frământările pentru cei care suferă de diverse afecţiuni.
“S-a ajuns la această situaţie din cauza unei legi mai vechi, culmea, tocmai de protejare a celor cu venituri foarte mici. Potrivit acesteia, persoanele care iau bani numai din pensie – şi au pensii mai mici de 700 de lei – şi care dau, în acest sens, o declaraţie pe propria răspundere, primesc o compensare suplimentară la medicamentele de pe lista B, acelea cu reducere de 50%”, explică şefa Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
Sunt afectate 3 milioane de persoane
Mulţi pacienţi au ascuns însă că au şi alte surse de câştig sau pur şi simplu nu au ştiut că dobânda de la depozitele depuse la bancă ori sumele obţinute din arende sunt considerate venituri suplimentare.
Din acest motiv, sute de medici s-au trezit sancţionaţi de Casa de Asigurări de Sănătate întrucât pacienţii lor au beneficiat de medicamente compensate fără să îndeplinească toate criteriile de acordare a acestora.
“Medicilor li se impută sume uriaşe, ceea ce e ilegal, imoral şi absurd. Am cerut Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să modifice legislaţia, astfel încât să le putem da pacienţilor reţetele de care au nevoie. Dacă nu se rezolvă în următoarea perioadă, le vom da ca pentru orice pacient, unele compensate cu 50%, altele cu 90% şi nu vom mai acorda compensarea suplimentară”, a mai precizat Rodica Tănăsescu. Astfel, circa 3 milioane de pensionari sunt într-o situaţie incertă în privinţa acordării de reducere suplimentară pentru medicamentele compensate cu 50%.
Spital în paragină
Un alt spital din România a intrat în atenţia Ministerului Sănătăţii după ce au apărut imagini cu starea deplorabilă în care se află unitatea medicală.
În Spitalul din Satu Mare bolnavii sunt ţinuţi în condiţii greu de imaginat (foto: Vocea Transilvaniei)
Este vorba de Spitalul Judeţean Satu Mare, unde pereţii sunt scorojiţi sau dărâmaţi, geamurile stau să cadă, iar mizeria este peste tot.
Jumătate din saloanele Secţiei Boli Interne au fost renovate, însă pentru restul conducerea se plânge că nu au mai fost bani.
Noile pachete de servicii medicale, amânate
Pachetul minimal se aplică persoanelor care sunt neasigurate, iar pachetul de bază este destinat celor aproximativ 18 milioane de asiguraţi din România şi include, pe lângă serviciile de urgenţă şi asistenţa medicală, şi o serie de analize gratuite.
Ce gafă: 6.000.000 €, bani sociali, în conturile bogaţilor!
Ministerul Muncii a plătit greşit, în ultimii doi ani, peste 6 milioane de euro sub formă de ajutoare sociale, indemnizaţii ale copilului şi alte stimulente, se precizează într- un Raport al Curţii de Conturi.
Peste un milion de euro din aceşti bani au intrat ca ajutoare sociale în conturile unor persoane care aveau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. Sumele recuperate până în acest moment reprezintă doar 39,7% din totalul pagubei.
“Toate aceste nereguli au fost generate şi de capacitatea redusă a autorităţilor administraţiei locale de a verifica eligibilitatea solicitanţilor de beneficii de asistenţă socială, determinată de neimplementarea la acest nivel a unui mecanism funcţional, care să permită o evaluare promptă a situaţiei financiare reale a beneficiarilor”, se mai arată în Raportul Curţii de Conturi.