Oficialii americani urmăresc cu atenția traiectoria balonului din cauza unor îngrijorări de spionaj în favoarea Chinei, acuzații care ar putea tensiona suplimentar relațiile bilaterale.
Un înalt oficial american al apărării a spus că oficiali militari l-au sfătuit pe președintele Joe Biden să nu ordone doborârea balonului din cauza temerii că resturile ar putea reprezenta o amenințare pentru siguranța oamenilor de la sol.
„Suntem încrezători că acest balon de supraveghere la altitudine mare aparține Chinei”, a spus oficialul sub protecția anonimatului. „Semne ale acestei activități au fost observate în ultimii ani, inclusiv înainte de această administrație”.
În timp ce traiectoria actuală de zbor a balonului îl duce peste „un număr de locuri sensibile”, oficialul a spus că nu prezintă un risc semnificativ de colectare de informații.
SUA „iau totuși măsuri pentru a se proteja împotriva colectării de informații sensibile de către serviciile străine”, a spus oficialul. „De asemenea, urmărim ce abilități ar putea avea în obținerea de informații și continuăm să monitorizăm balonul”.
SUA consideră că sateliții de spionaj ai Chinei de pe orbita joasă a Pământului sunt capabili să ofere informații similare sau chiar mai bune, limitând valoarea a ceea ce Beijingul poate culege din balonul care zboară la mare altitudine, potrivit unui alt oficial al apărării.
Guvernul SUA a comunicat pe acest subiect cu guvernul chinez atât prin intermediul Ambasadei Chinei la Washington, cât și prin misiunea diplomatică a SUA în China, potrivit oficialului.
Oficialii americani din domeniul securității națională au avertizat în mod constant despre eforturile de spionaj ale Chinei, iar prezența balonului în SUA vine într-un moment sensibil, secretarul de stat Antony Blinken fiind așteptat să călătorească la Beijing în zilele următoare pentru a aprofunda subiectele discutate anul trecut, în cadrul întâlnirii dintre președintele Joe Biden și omologul chinez Xi Jinping.
Biden a numit China „cea mai importantă provocare geopolitică a Americii”. Tensiunile au crescut în ultimii ani pe teme precum situația din jurul insulei autonome Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său, respectarea drepturilor omului și activitățile militare din Marea Chinei de Sud.
Foto: Profimedia