Avertismentul vine din partea unui oficial de rang înalt al Pentagonului, care a declarat joi, sub protecția anonimatului, că, deși forțele ruse şi-au început retragerea de la Cernobîl (în nordul Ucrainei) şi au „abandonat” aeroportul militar de la Gostomel, situat la nord-vest de Kiev, oficialii americani continuă să creadă că o astfel de mișcare maschează, de fapt, „o repoziționare”.
„Nu avem absolut niciun indiciu că aceşti soldaţi s-au întors acasă, că au fost excluşi definitiv din lupte”, a adăugat înaltul responsabil american.
„Ceea ce continuăm să credem este că aceste forţe vor fi reechipate şi retrimise în Ucraina (…) pentru a continua lupta în conformitate cu ceea ce noi credem că este obiectivul lor, respectiv Estul”, în special regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk, în Donbas, a afirmat oficialul citat.
Însă „ucrainenii cunosc foarte foarte bine teritoriul”, a subliniat acesta, reamintind că au trecut opt ani de când forţele ucrainene luptă cu separatiştii proruşi în această zonă.
„Faptul că îi dau prioritate, că îşi întăresc efectivele şi că investesc mai multă energie nu înseamnă că va fi uşor pentru ei”, a explicat oficialul de la Pentagon.
„Acest lucru ar putea lăsa să se întrevadă un conflict mai lung, mai prelungit”, a avertizat responsabilul american.
Potrivit acestuia, bombardamentele trupelor ruse continuă, în special la Kiev, Cernigov, Izium, Harkov, Mariupol şi Donbas (care include regiunile separatiste Luhansk și Donețk).
Practic, soldații ruși încearcă acum să învăluie din ambele părţi armata ucraineană desfăşurată din 2014 de-a lungul unei linii a frontului care trece prin apropiere de Doneţk, la sud, şi Luhansk, la est, până la Izium, la nord-vest de Doneţk.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia