„Am analizat acest lucru toată ziua și nu avem nicio informație care să confirme aceste informații”, a declarat John Kirby în această după-amiază, în cadrul unei conferințe de presă.
Mai multe surse ucrainene au anunțat vineri că fregata Amiral Makarov ar fi fost, cu o zi înainte, ținta rachetelor ucrainene, dar aceste afirmații, potrivit publicației Forbes, nu au fost confirmate și susținute de dovezi clare, iar Kievul nu a făcut încă declarații oficiale pe această temă.
Agenția ucraineană de știri Unian, care citează un site din Odessa, a scris că nava ar fi fost lovită în apropiere de Insula Șerpilor și că mai multe nave de salvare ar fi ajuns la fața locului. Un parlamentar ucrainean, Oleksii Goncearenko, a susținut și el că nava lovită ar fi chiar Amiral Makarov.
Dacă se va dovedi adevărat, atunci atacul asupra fregatei Makarov ar marca și cea mai recentă dintre pierderile navale semnificative ale Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, după scufundarea crucișătorului Moskva – nava amiral a flotei ruse în Marea Neagră, pe 14 aprilie.
CNN: SUA au oferit informaţii care au ajutat Ucraina să lovească nava Moskva, luna trecută
După scufundarea crucișătorului Moskva, luna trecută, flota rusă din Marea Neagră mai are doar trei nave de suprafață importante în regiune. Cea mai bună dintre ele este noua fregată Amiral Makarov.
Mai multe surse citate de CNN susțin că americanii le-au oferit ajutor ucrainenilor atunci când aceștia au țintit, cu succes, cu rachete de croazieră crucișătorul Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, luna trecută.
Forţele ucrainene, care au observat o navă de război rusească în Marea Neagră, au apelat la contactele americane pentru a confirma că este vorba despre Moskva, au declarat pentru postul american surse apropiate evenimentelor, potrivit news.ro. SUA au răspuns că acest crucișător era, într-adevăr, Moskva şi au oferit informaţii despre locaţia acestuia.
Nu este clar dacă SUA ştiau că Ucraina va încerca să lovească nava, însă Washingtonul nu a fost implicat în acea decizie, afirmă sursele.
Nava de război s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete de croazieră ucrainene, pe 14 aprilie, ceea ce a reprezentat o lovitură uriaşă încasată de armata rusă.
Incidentul reflectă poziţia administraţiei Biden, tot mai înclinată spre a împărtăşi informaţii Ucrainei, ca parte a unei politici mai largi de a ajuta Ucraina să învingă decisiv Rusia pe câmpul de luptă şi de a-i slăbi semnificativ armata.
De câteva luni, SUA oferă forţelor ucrainene informaţii despre mişcările de trupe ruse în Ucraina, inclusiv discuţii interceptate despre planurile militare ale Rusiei. De asemenea, oferă Ucrainei informaţii maritime pentru a-i permite să înţeleagă ameninţările pe care le reprezintă navele ruseşti din Marea Neagră, dintre care multe trag rachete spre teritoriul ucrainean.
Totuşi, sunt limite clare cu privire la ce SUA va împărtăşi, au declarat mai multe surse pentru CNN.
De exemplu, SUA a refuzat până acum să ofere informaţii Ucrainei despre potenţiale ţinte în interiorul Rusiei. În timp ce informaţiile pe care SUA le împărtăşesc despre mişcările de trupe ruse în Ucraina pot include detalii despre vehicule şi tipul de forţe dintr-o anumită locaţie, SUA nu a oferit Ucrainei informaţii pentru localizarea unor anumiţi conducători militari, au precizat oficialii americani, citați de CNN.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia