Pachetul include încă patru sisteme avansate de rachete sol-aer (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems – NASAMS), care sunt baterii de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune ce au ajutat deja Ucraina să reziste la valurile continue de atacuri cu rachete și drone rusești. Este vorba de același sistem folosit pentru a proteja Washington DC și zona din jurul capitalei SUA.

Cel mai recent angajament va ridica la 12 numărul sistemelor NASAMS oferite Ucrainei din partea Statelor Unite, a precizat Pentagonul. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat în noiembrie anul trecut, că sistemele NASAMS au avut o rată de succes de 100% în interceptarea atacurilor rusești din Ucraina.

Acest pachet se încadrează în cadrul Inițiativei de Asistență pentru Securitatea Ucrainei (USAI), care face parte din angajamentul pe termen lung al SUA de a oferi ajutor Ucrainei. Spre deosebire de pachetele „de retragere”, care conțin echipamente și arme luate direct din stocurile Departamentului Apărării și care pot fi trimise Kievului relativ repede, pachetele USAI sunt contractate cu firmele din industria de apărare, un proces care poate dura luni sau mai mult.

Marți, în urma unei reuniuni internaționale a țărilor care oferă ajutor Ucrainei (reuniunea de la Ramstein), Austin a declarat: „Nu faceți nicio greșeală: Suntem hotărâți să sprijinim lupta Ucrainei pentru libertate atât timp cât va fi nevoie”.

Pachetul include, de asemenea, drone de atac Phoenix Ghost și Switchblade, precum și echipamente de contra-drone.

Pachetul considerabil de ajutor pentru Ucraina vine în contextul contraofensivei în desfășurare a forțelor ucrainene, care s-au confruntat cu o rezistență dură din partea trupelor ruse. Câmpurile minate extinse, tranșeele și fortificațiile, au încetinit progresul campaniei militare a Kievului.

De asemenea, se așteaptă ca SUA să anunțe un pachet de ajutor separat, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, care va include mai multă muniție pentru sistemele NASAMS, potrivit a doi oficiali americani, precum și muniție pentru sistemele de apărare antirachetă Patriot și lansatoare de rachete HIMARS.

Pachetul va conține, de asemenea, obuze de artilerie, despre care oficialii ucraineni au avertizat că sunt insuficiente, mai ales în contextul prelungirii contraofensivei, factor ce va epuiza, cel mai probabil, stocurile actuale de muniții.

În plus, pachetul va include arme antitanc și arme împotriva vehiculelor blindate, precum sistemele portabile de rachete Javelin și rachetele TOW, au precizat cei doi oficiali americani citați de CNN.

Aceștia au avertizat că pachetul nu a fost încă finalizat și ar putea suferi modificări. Noul pachet de sprijin militar ar putea fi anunțat încă de săptămâna aceasta, a precizat unul dintre oficiali.

În schimb, nu se așteaptă ca pachetul să includă mai multe muniții cu dispersie – arme extrem de controversate – au adăugat oficialii citați. SUA au furnizat Ucrainei pentru prima dată bombe cu fragmentație în pachetul anterior, anunțat la începutul acestei luni.

Administrația Biden a decis să furnizeze bombe cu dispersie în parte pentru a răspunde nevoii ucrainene urgente pentru mai multă muniție de artilerie, în timp ce SUA și alte țări depun eforturi pentru a-și spori producția de muniții.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News