„Forţele militare americane sunt la faţa locului şi lucrează împreună cu alţi militari, turci şi internaţionali pentru a dispersa oamenii. Nu ştim cât timp va dura asta”, a afirmat luni, John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului la Washington, citat de Afp și preluat de Agerpres.
Aeroportul din capitala afgană a fost luni teatrul unor scene de haos total, mii de afgani adunându-se pe pistă pentru a prinde un zbor cu care să fugă din ţară. Cel puțin cinci oameni au murit în timpul busculadei.
Filmări publicate de o agenție de presă din Pakistan au arătat oameni care s-au agățat de o aeronavă militară americană. O altă filmare a suprins cum doi oameni cad dintr-un avion asemănător, însă nu este clar dacă este vorba despre acceași aeronavă americană.
Astfel, evacuarea diplomaţilor, altor străini şi afgani care au lucrat cu trupele străine se organiza luni într-o stare de urgenţă şi în condiţii extrem de dificile la Kabul.
Şeful forţelor americane la Kabul, generalul Kenneth McKenzie, le-a cerut anterior talibanilor să nu obstrucţioneze operaţiunile de evacuare pe aeroport capitalei afgane.
Generalul McKenzie, aflat la conducerea Comandamentului Central american (CENTCOM), s-a întâlnit cu lideri talibani duminică la Doha, în Qatar, potrivit unui responsabil al Pentagonului, care a refuzat să ofere mai multe detalii despre eventualele angajamente obţinute din partea talibanilor.
Avioanele civile au ocolit de astăzi Afganistanul
Marile companii aeriene internaționale și-au redirecționat zborurile încă de luni de la prânz, astfel încât să evite spațiul aerian al Afganistanului.
Au existat inclusiv aeronave care, după ce au ajuns deasupra Afganistanului, au fost nevoite să se întoarcă de unde au plecat din cauza situației de securitate.
Air France, British Airways, Lufthansa, Virgin Atlantic, United Airlines, Emirates, Flydubai sau Singapore Airlines se numără printre companiile aeriene care și-au redirecționat zborurile departe de spațiul aerian afgan.