Potrivit lui Ryder, armata ucraineană înregistrează „unele progrese” în Kursk. În plus, oficialul de la Pentagon a apreciat că Ucraina „a demonstrat cu siguranţă creativitate şi curaj pe câmpul de luptă” prin incursiunea militară declanșată pe 6 august în teritoriul recunoscut internațional al Rusiei.
Întrebat dacă Washingtonul este public în favoarea avansului armatei ucrainene în Kursk, Ryder nu a răspuns direct, ci s-a referit la o declarație a liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a menţionat că președintele ucrainean a spus că scopul este de a crea o zonă tampon.
Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a revendicat marți cucerirea a 93 de localități și a unei suprafețe de 1.263 de kilometri pătrați din regiunea Kursk.
Pe de altă parte, Agenția de Informații a Departamentului American al Apărării (DIA) consideră că Ucraina și Rusia nu au suficiente resurse militare pentru a desfășura operațiuni ofensive majore, ceea ce poate indica faptul că ambele părți se îndreaptă spre un nou impas pe câmpul de luptă.
DIA estimează că Ucraina încă nu are suficientă muniție pentru a egala capacitatea Rusiei de a lansa aproximativ 10.000 de obuze de artilerie pe zi, remarcă Evropeiska Pravda, care citează Bloomberg.
În același timp, Rusia a adoptat o strategie de uzură în Ucraina și ar putea să mențină o zonă-tampon în teritoriul ucrainean capturat de trupele sale, dar nu are suficiente forțe „pentru a amenința cu un avans mai profund”, cum ar fi spre orașul Harkov.
Bloomberg notează că aceste constatări sunt incluse în cel mai recent raport trimestrial al DIA privind asistența americană pentru Ucraina. Acest raport acoperă o perioadă de trei luni, care se încheie pe 30 iunie. Între timp, Ucraina a lansat o ofensivă surprinzătoare în regiunea Kursk și a primit avioane de luptă F-16.