Ziarul „Dzerkalo tyjniea” (Oglinda săptămânii) scrie că Guvernul Ucrainei este dispus să „sancționeze funcționarii publici pentru nerespectarea unor acte normative încă neadoptate pentru a nu supăra România”.
Publicația arată că reacția Ministerului Educației de la Kiev nu este explicită, dar a oprit tipărirea suplimentară a manualelor de limba și literatura „moldovenească” pentru a reacționa cât mai rapid la un articol apărut în presa românească. Ziarul de la Kiev adaugă că Ucraina a interzis limba „moldovenească”, însă nu este deocamdată clar „când, cum și în ce mod”.
Un nou „scandal lingvistic”: limba română va înlocui limba „moldovenească”
Serviciul Național de Televiziune (TSN) numește reacția Cabinetului de Miniștri al Ucrainei o consecință a unui nou „scandal lingvistic”, cauzat de încălcarea de către Kiev a unei înțelegeri cu partea română. De acum înainte în locul sintagmei de limba „moldovenească” administrația trebuie să folosească cea de limba română.
Citând articolul Libertatea care a relatat despre continuarea tipăririi unor manuale de limba și literatura „moldovenească”, TSN scrie că în ciuda existenței pe teritoriul Republicii Moldova a unor adepți ai curentului moldovenist, limba „moldovenească” este o invenție sovietică.
Publicația Korrespondent arată că Ucraina nu va mai tipări manuale de limba și literatura „moldovenească” din motivul indignării României, adăugând că decizia de a comanda aceste cărți a fost luată anterior întâlnirii dintre premierii român și ucrainean la Kiev.
Pe website-ul Guvernului Ucrainei apare un text în limba română
Ziarul „Evropeiska Pravda” (Adevărul European) scrie că după articolul apărut în presa românească, premierul român Marcel Ciolacu s-a arătat a fi supărat pe Ucraina, care i-a făcut o promisiune României să renunțe definitiv la sintagma de limba „moldovenească”.
Radio Europa Liberă Ucraina reamintește publicului ucrainean că în Republica Moldova limba de stat este româna, fiind introduse amendamente în Constituție. Publicația amintește că la fondarea Republicii Moldova limba română era amintit ca limbă de stat în Declarația pentru independență.
Agenția guvernamentală de presă Ukrinform a preluat reacția Cabinetului de Miniștri. Pentru prima dată în ultimii ani pe pagina guvernului de la Kiev apare o informație în ucraineană și traducerea acesteia în limba română.