- După ce scade cheltuielile, firma susține că rămâne cu 1700 de lei profit net pe fiecare dintre cele 26 de căsuțe unde se vând de la haine la dulciuri.
De Sărbători, în fața magazinului Unirea apar, de 7 ani, căsuțe de lemn în care se vând fulare, căciuli, magneți de frigider și dulciuri.
Câțiva comercianți recunosc că ar fi vrut să își vândă produsele la târgul de Crăciun organizat de Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului București (Creart) în Piața Constituției, pentru că „acolo se plimbă oamenii cu bani”, dar s-ar fi lovit de funcționari care le cereau mită pentru a putea intra.
„Dacă nu cunoști pe șefii mari de acolo, sau dacă nu ești prieten cu primarul sau și mai grav, dacă te văd rom, îți cer ăia niște șpăgi de te doare capul, numai să nu intri”, a declarat un comerciant de la Unirii.
Măcar aici chiria e mai mică și cu chiu cu vai reușim la final să ne acoperim costurile și să rezistăm până la mărțișor.
Comerciant:
În capătul opus al târgului, un alt comerciant, aceeași poveste. Acesta ar fi încercat acum 2 ani să obțină un loc în Târgul din Piața Constituției, voia să vândă ii. Dar șpăgile cerute „de pe la 1.500 de euro în sus”, l-au convins să renunțe.
Aici e mai bine pentru ei.
„6500 de lei plătește un comerciant pentru o căsuță”, declară Ionuț Andreescu. Din suma aceasta se scad costurile de „salubrizare, pază, curent, montat și demontat căsuțele de lemn”, continuă acesta.
Andreescu ține să menționeze că „până și căsuțele de lemn sunt închiriate de firma noastră de la o altă firmă, deci alte costuri și acolo”.
„Dar, la finalul sezonului, rămâne un profit net de 1.700 de lei per căsuță”, adaugă Andreescu.
Criteriul de selecție al Primăriei Sectorului 3: primul venit, primul servit
„Primul venit, primul servit” este regula după care un aplicant câștigă dreptul de a organiza un târg de Crăciun, declară Adrian David, șeful biroului de presă al Primăriei Sectorului 3.
Pe lângă rapiditate, aplicantul mai trebuie să prezinte la primărie o serie de acte care includ un contract cu o firmă de salubrizare, aviz de urbanism emis de Direcția de Urbanism a PS3 și un Certificat de înregistrare eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Galeriile Noi SRL a depus cererea pentru aviz în iulie 2019, o altă companie a depus o cerere în septembrie, dar „la acea dată organizatorul actual deja avea toate aprobările necesare”, adaugă David.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro