Insa la o asemenea resedinta cheltuielile de intretinere sunt pe masura si, prin echivalent, restantele la plata asijderea. Regele Mihai se poate lauda ca este cel mai restantier cetatean al Romaniei, debitele sale ridicandu-se, potrivit unor surse, la 500 milioane lei.
Potrivit legii privind drepturile fostilor sefi de stat, acestia beneficiaza de un cabinet de lucru, cu un post de consilier si unul de secretar, cheltuielile fiind suportate de Administratia Prezidentiala. Resedinta de protocol, cu destinatia de locuinta, de care beneficiaza cu titlu de folosinta gratuita aceste persoane se atribuie de catre Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”, iar membrii de familie ai titularului beneficiaza de folosinta gratuita a locuintei de protocol.
Statul mai suporta si facturile de energie, apa, gaze, canal si intretinere in limita sumei de 35 milioane lei pe luna, diferenta fiind suportata de beneficiar. Vor mai putea folosi gratuit un autoturism, iar Serviciul de Protectie si Paza va asigura permanent protectia si paza fostului sef de stat.
Daca lui Emil Constantinescu suma de 35 milioane de lei lunar pentru cheltuielile casei ii va fi suficienta, pentru Regele Mihai situatia nu este tocmai roz. Din surse guvernamentale am aflat ca de la venirea Regelui Mihai in tara, Palatul Elisabeta are deja o datorie la RAAPPS de 500 milioane de lei.
Directorul general al RAAPPS, Eugen Bejinariu, ne-a declarat, in acest sens, ca suma exista, dar ca „deocamdata nu putem spune ca datoria este a Regelui Mihai sau a Palatului Elisabeta pana cand acesta nu preia in mod oficial palatul ca resedinta”. In cazul in care Regele Mihai va prelua Palatul Elisabeta ca locuinta de protocol, suma de 35 milioane va fi foarte mica, avand in vedere ca intretinerea respectivului palat se ridica la o suma „apreciabila”. Eugen Bejinariu ne-a mai spus ca „aceasta este doar problema Regelui Mihai, care va trebui sa suporte diferenta”. Situatia Regelui e destul de delicata, mai ales ca directorul RAAPPS nu a exclus varianta ca suma avansata de Guvern sa suporte unele modificari, in sensul micsorarii.
In cazul fostului presedinte Emil Constantinescu, Executivul i-a atribuit deja o locuinta de protocol cu destinatia de resedinta. Imobilul se afla pe strada Pictor Mirea, nr. 3 din Capitala, si a mai fost ocupata de fostul premier Victor Ciorbea.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!