Trei spitale civile, Suceava, Deva și Focșani, au fost puse sub managementul unor medici militari. “Asta nu înseamnă, neapărat, că spitalele militare, unde lucrăm noi, sunt exemple de bună practică”, a mărturisit un medic în uniformă pentru Libertatea.

La Spitalul Militar din Focșani, de pildă, nu s-au făcut teste în rândul personalului militar și exact acest spital este chemat să salveze astăzi pacienții care nu mai încap la ATI-ul Spitalului Județean Focșani.

Specialist militar:

Aceeași problemă, cu personal infectat și care reclamă că e netestat la timp, s-a întâmplat la Spitalul Militar Central. “În schimb, aici se pregătesc saloane pentru VIP-uri”, a spus un alt medic militar, din București.

Ministerul Apărării a reacționat la această ultimă informație. 

Spitalul Militar Central este obligat, prin Legea 38 din 2018, să asigure îngrijirea medicală unor persoane care ocupă anumite funcții în stat. La aceste amenajări fac probabil referire medicii care au vorbit cu dumneavoastră.

Purtător de cuvânt al Ministerului Apărării:

Cine are, prin lege, îngrijire specială la Spitalul Militar Carol Davila

Legea 38 din 2018 a apărut din nevoia de a da un caracter pe jumătate deschis îngrijirii medicale de care beneficiază conducătorii României. Înainte de ea, în 2006, CSAT a emis două hotărâri secrete prin care anumite persoane beneficiau de o îngrijire dedicată la Spitalul Militar Central. 

Legea 38 a explicat despre cine e vorba:

  • Președintele României
  • Președintele Camerei Deputaților
  • Președintele Senatului.
  • Prim-ministrul Guvernului României.
  • Omologii străini pe timpul vizitei în România.

Dar de ce e vorba despre un caracter “semideschis” al prevederilor legale? Pentru că tot Legea 38 prevede: “Modalitatea de efectuare a activităților prevăzute la art. 1 se stabilește prin protocol încheiat între Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila și Serviciul de Protecție și Pază”.

Iar acest protocol între Spitalul Militar și SPP este secret. Prin lege, majoritatea activităților SPP sunt secrete, astfel încât publicul nu are acces la numărul de paturi care s-au pregătit la Spitalul Militar Central pentru îngrijirea demnitarilor, o procedură despre care Ministerul Apărării spune că “este normală și asemănătoare cu cea din mai multe țări democratice”.

Urmărește-ne pe Google News