Din totalul de abuzuri raportate până la sfârşitul lunii septembrie din 2015, pe primul loc se află neglijarea, urmată de abuzurile emoţionale şi cele fizice, informează digi24. Violenţa emoţională la care sunt supuşi copiii nici măcar nu e conştientizată în unele familii. Efectele sunt însă devastatoare.
Cifrele sunt îngrijorătoare şi în cazul copiilor abuzaţi sexual de părinţi. Sunt 400 de astfel de cazuri în primele luni din 2015. Poate cel mai revoltător caz e al unei mame acuzate de DIICOT de pornografie infantilă. Victimele sunt propriii copii, de 1 şi respectiv 3 ani.
„România este o societate în care violenţa în familie este mult mai mare ca în alte ţări europene. Legea care a pedepsit bătaia a venit mai târziu faţă de alte ţări europene şi asta face ca încă 63% dintre copiii români să declare că sunt „educaţi” acasă cu bătaia şi 38% dintre părinţi recunosc,” spune Gabriela Alexandrescu, preşedintele Salvaţi Copiii.
Iar măsurile luate de autorităţi în astfel de situaţii sunt, de multe ori, simbolice, comparativ cu Norvegia. Plasamentul de urgenţă al copiilor abuzaţi este o soluţie posibilă şi la noi, dar pusă în practică doar în cazuri extreme.
Potrivit Ministerului Muncii, în România, cazurile de copii abuzaţi sunt mai frecvente în zonele cu populaţie săracă şi grad de educaţie scăzut. Cele mai multe astfel de situaţii au fost înregistrate în regiunea de Sud-Est a ţării, urmată de cea din Nord-Est. La polul opus se situează Capitala.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro