Îngrijorarea cu privire la evenimentele din Ucraina rămâne ridicată și se menține la nivelul de la sfârșitul lunii septembrie, când a fost anunțată mobilizarea parțială. 

Aproape 90% dintre ruși se declară „îngrijorați”

58% dintre respondenți sunt „foarte îngrijorați” de evenimentele actuale din Ucraina, iar 30% sunt „mai degrabă îngrijorați”.

Cea mai mare îngrijorare este întâlnită în rândul persoanelor cu vârsta de 55 de ani și peste: 75% dintre aceștia sunt „foarte îngrijorați” de ceea ce se întâmplă, iar 20% sunt „mai degrabă îngrijorați”. 

Cei mai tineri respondenți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, sunt cel mai puțin îngrijorați de ceea ce se întâmplă: 34% s-au declarat „foarte îngrijorați” și 40% s-au declarat „mai degrabă îngrijorați”.

3 din 4 ruși susțin „acțiunile forțelor armate”

Sprijinul pentru acțiunile forțelor armate ruse în Ucraina rămâne la nivelul de luna trecută, cu 73%: 44% „susțin cu siguranță” acțiunile forțelor armate ruse, 29% „susțin mai degrabă”. Un total de 20% dintre respondenți nu sprijină acțiunile armatei ruse.

Cel mai ridicat nivel de sprijin pentru acțiunile forțelor armate ruse în Ucraina este reprezentat de grupurile de vârstă mai înaintată (40-54 de ani și 55 de ani și peste) și este de 75%; cel mai scăzut este tipic pentru respondenții tineri (18-24 de ani): 58% dintre respondenți își exprimă sprijinul în rândul acestora.

Militari ai Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia) securizați de-a lungul Pieței Manezhnaya din Moscova, la 20 octombrie 2022. Foto: Profimedia

Cei care și-au dorit negocieri au crescut, într-o lună, de la 48% la 57%

Pentru a doua lună consecutiv, s-a înregistrat o creștere lentă a numărului de susținători ai negocierilor pentru pace. Astfel, cei care susțin sau/și mai degrabă susțin debutul negocierilor pentru pace au fost, în luna septembrie, în procent de 48%, iar în luna octombrie procentul a ajuns la 57%.

Sentimentele predominante cu privire la introducerea legii marțiale în teritoriile anexate și la o serie de restricții în alte regiuni sunt: “anxietate, frică, groază”(30%), “satisfacție, bucurie” (13%) și “șoc” (9%). În același timp, puțin peste un sfert (27%) dintre respondenți și-au declarat indiferența față de aceste evenimente.

Sondajul realizat de Centrul Levada a fost efectuat între 20 și 26 octombrie 2022, pe un eșantion reprezentativ al tuturor locuitorilor ruși din mediul urban și rural. Eșantionul a fost alcătuit din 1604 persoane în vârstă de 18 ani sau mai mult din 137 de municipalități din 50 de regiuni ale Federației Ruse. Sondajul a fost realizat sub forma unui interviu personal la domiciliul respondenților. Distribuția răspunsurilor este prezentată sub formă de procente din numărul total de participanți, împreună cu datele din sondajele anterioare, notează institutul. 

Eroarea statistică a acestor studii pentru un eșantion de 1600 de persoane (cu o probabilitate de 0,95) nu depășește 3,4%. 

Centrul Levada este o organizație non-profit din Rusia, independentă, dedicată cercetării sociologice. 

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News