Boala face parte din grupa afectiunilor de tip reumatic.
Cunoscuta si sub numele de podagra, afecteaza de regula o singura articulatie. Se stie ca ea se manifesta la degetele mari ale picioarelor, mai ales la barbatii de varsta mijlocie. Incidenta ei este mult mai crescuta la reprezentantii sexului masculin, de aproximativ 10 ori mai mare decat la femei.
Boala e cauzata de depunerea cristalelor de urat de sodiu in articulatii. Acidul uric este eliminat din organism prin excretie, dar, la pacientii cu predispozitie la guta, el se va acumula in sange. De aici, poate trece in incheieturi si chiar in piele.
Hiperuremia – asa se numeste procesul descris mai sus – poate fi de doua tipuri. Cea primara consta pur si simplu intr-un nivel constant crescut al acidului uric in sange. Este provocata, de regula, de o anomalie ereditara. Al doilea tip, hiperuremia secundara, apare in general in urma medicatiei prescrise pentru o alta boala. Poate fi vorba de diuretice sau acid acetilsalicilic (aspirina), care determina producerea unor cantitati foarte mari de acid uric.
Hiperuremia nu cauzeaza in mod obligatoriu aparitia podagrei. Aceasta apare doar la pana la 5 la suta din indivizii care au hiperuremie, si numai dupa ani de zile de la manifestarea acesteia din urma.
Primul atac de guta apare adesea noaptea. De regula, persoana afectata va simti o durere intensa in incheietura degetului mare, care se umfla si se inroseste, chiar pana la a deveni violacee. Durerea se intensifica si la cea mai usoara atingere (o patura), iar simptomele dureaza de obicei pana la o saptamana.
Primul atac poate fi uneori si singurul. Mai adesea insa, simptomele reapar cu intensitate mai mare; fara tratament, guta poate produce modificari patologice permanente ale incheieturii, prin acumularea uratului de sodiu sub piele.
Factorii care favorizeaza aparitia afectiunii sunt: consumul de alcool (mai ales bere), alimente cu continut ridicat de proteine si purine (ficat, rinichi, anumite soiuri de peste), greutatea corporala ridicata, hemoragii ale tractului gastrointestinal, traumatisme majore si operatii chirurgicale importante.
De la aparitia metodelor moderne de tratament, guta nu mai este o afectiune chinuitoare si agravanta. Ea poate fi rezolvata intr-un mod cu totul satisfacator.
Prevenire si tratament.
Analgezicele obisnuite nu atenueaza durerea.
Masurile de prevenire decurg din enumerarea alaturata a factorilor favorizanti. Persoanele care au avut un atac vor evita mancarurile care provoaca probleme si alcoolul. Isi vor supraveghea greutatea corporala si vor consuma multe lichide, deoarece guta se leaga si de aparitia calculilor in sistemul urinar. In cazul unui atac, primele masuri terapeutice se leaga de usurarea suferintei, cu antiinflamatoare fara steroizi. Este bine de stiut ca analgezicele obisnuite, de felul paracetamolului, nu atenueaza durerea. Dupa disparitia simptomelor, tratamentul are un sens preventiv si vizeaza scaderea cantitatii de acid uric in sange. Acesta trebuie asociat cu antiinflamatoare, deoarece lipsa lor poate cauza noi atacuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News