Intre o mare de lacrimi tardive si viata traita cu capul sus, Cosmin Contra a ales sa-i aduca ultimul omagiu tatalui sau din iarba. Asa ca, joi, in Cupa UEFA, ‘Gurita a facut cel mai bun meci al sau in tricoul lui Getafe. Un gol din penalty si doua pase decisive au sustinut declaratia de dragoste a lui Cosmin pentru Vasile Contra.

Cu doar cateva ore inainte de meciul cu AEK Atena, Cosmin Contra a aflat de decesul parintelui sau. Cu ochii in lacrimi si cu pumnii stransi, timisoreanul a decis sa intre pe teren. ‘Nu exista destule cuvinte pentru a descrie meciul facut de Cosmin Contra in ziua in care a aflat de moartea tatalui sau, a scris cotidianul spaniol AS.

Antrenorul lui Getafe, Michael Laudrup, a completat: ‘Contra a dorit sa joace si decizia i-a apartinut suta la suta. El a vrut sa intre pe teren si eu l-am folosit asa cum aveam de gand. Nu vreau sa discut prea mult despre el si despre starea lui sufleteasca.

Calificarea spaniolilor in optimile Cupei UEFA a fost anuntata si de ziarul El Mundo Deportivo intr-un mod special:

‘In optimi in numele tatalui. Internationalul roman a comentat abatut: ‘Am vrut neaparat sa joc in aceasta partida.
Am facut-o pentru tata. El m-a invatat sa tin capul sus si sa merg inainte, indiferent de greutatile vietii. Acest gol a fost omagiul meu pentru el.

Cosmin Contra a ajuns ieri in tara, la Timisoara, pentru a participa la funeraliile parintelui sau, Vasile, care a incetat din viata la varsta de 55 de ani, din cauza unui cancer in gat. E foarte probabil ca, din vara, ‘Gurita sa revina la Poli Timisoara pentru a fi mai aproape de mama sa. Cosmin Contra ar putea prelua functia de antrenor jucator.

Si capitanii plang

Contra nu este singurul fotbalist roman care a trebuit sa poarte pe teren povara mortii parintelui. Acum zece ani, Hagi si Chivu, capitanul ‘Generatiei de aur si cel al nationalei de astazi, au incercat sa treaca peste tragedie, marcand goluri pe care le-au dedicat tatilor disparuti.

Hagi si-a pierdut tatal, Iancu, pe 28 septembrie, 1997. Gica avea 32 de ani, juca la Galatasaray si se pregatea pentru meciul cu Irlanda, din preliminariile Mondialului din 1998. La Dublin, pe 11 octombrie, la nici doua saptamani dupa ce-si ingropase parintele, un Hagi trist, cu ochii incercanati si cu o barba deasa marca un gol fabulos, din lovitura libera, in amintirea lui Iancu Hagi. S-a terminat 1-1, Romania era calificata la turneul final, dar Gica ramasese cu amaraciunea. ‘Nu pot sa exprim in cuvinte cat sufar. Toata viata mea mi-am respectat parintii. Le voi fi recunoscator pe vecie, pentru ca ei m-au invatat sa fiu modest, declara ‘Regele la final.

Cristi Chivu nu implinise 18 ani cand tatal sau, Mircea, s-a stins din viata. La doar o zi, Cristi a tinut sa joace in meciul FCM Resita – Ceahlaul, cu gandul sa marcheze un gol pe care sa-l dedice memoriei parintelui sau. A incercat din penalty, nu a reusit, in schimb a inscris din actiune. Pe site-ul cristianchivu.ro, capitanul nationalei isi aduce aminte cum a ajuns fotbalist datorita tatalui. ‘Niciodata tata n-a vrut ca eu sa fiu bagat in seama pentru ca eram baiatul antrenorului Mircea Chivu. ?mi aduc aminte ca am intrebat-o pe mama, dupa ce tata a murit, de ce nu mi-a spus niciodata mie, direct, ca am talent la fotbal, de ce nu m-a incurajat mai mult. Raceala lui de atunci
m-a indarjit si mai mult sa arat ce pot, m-a facut sa muncesc, ceea ce nu stiu daca s-ar fi intamplat daca eram cocolosit si favorizat. Cred ca as fi ramas un vesnic „baiat cu potential” daca n-as fi avut ceva de demonstrat in primul rand mie si in al doilea rand tatalui meu.

„Ce bine ca ai venit, ca sa te mai vad o data”

Stelistul Dica a trecut si el printr-o perioada neagra. Tatal sau, bolnav de cancer, nu a putut sa urmareasca prestatia fiului sau la Kiev, in septembrie 2007, cand a marcat doua goluri in poarta lui Dinamo.

Constient ca tatal sau nu mai are zile, Dica i-a dedicat reusitele. In iarna s-a accidentat si, cand a venit de la clinica de la Bologna, a trecut pe la Pitesti, la spitalul unde agoniza Dica senior. ‘Ce bine ca ai venit, ca sa te mai vad inca o data, i-a spus acesta fiului sau. Pe 8 martie 2007, la nici 50 de ani, Constantin Dica trecea in lumea celor drepti.

Un alt international ‘tricolor, Razvan Cocis, a ramas fara tata cand avea 14 ani. ‘Disparitia lui m-a ambitionat. ?n fiecare seara, cand ma rog, ma gandesc la el. Cred ca e mandru de mine. Daca as putea, i-as multumi pentru tot ce a facut pentru mine si i-as spune ca il iubesc. Primul gol de la nationala i-l voi dedica tatalui meu, spunea Cocis acum cativa ani.

Urmărește-ne pe Google News