În octombrie 2021 și în august 2022, Primăria Craiova a achiziționat servicii de înlocuire a gazonului de pe Complexul Sportiv Craiova, prin procedură simplificată. La ambele proceduri s-a înscris o singură firmă, care a și câștigat contractele – Sports Fields SRL. Prețul pentru fiecare înlocuire de gazon este de aproximativ 500.000 de euro.
În total, un milion de euro a cheltuit, într-un an, Primăria Craiova doar pentru schimbarea gazonului hibrid, concept care îmbină elemente de gazon sintetice cu cele de iarbă naturală.
Potrivit firmei, printre avantajele gazonului hibrid se numără și durabilitatea ridicată, dar și sustenabilitatea economică ridicată. Contactați de ziar, cei de la firmă au refuzat însă să facă declarații și să ne explice ce garanție ar putea avea un astfel de gazon.
Caietul de sarcini copy-paste
La 30 iunie 2022, pe portalul de achiziții publice SICAP a apărut un anunț de participare simplificat pentru „lucrări de înlocuire gazon hibrid la Complexul Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal”.
Potrivit anunțului, autoritatea contractantă, adică Municipiul Craiova, intenționa să achiziționeze servicii de înlocuire a gazonului hibrid în suprafață de 8.036 de metri pătrați.
Caietul de sarcini al achiziției – documentul prin care primăria detaliază ceea ce trebuie achiziționat – este împărțit în șase capitole. În capitolul al doilea, care detaliază contextul realizării achiziției, autorii scriu:
Fotbalul este cel mai popular sport de pe pământ. Se joacă în fiecare țară, la niveluri diferite. Legile jocului sunt aceleași pentru tot fotbalul din lume, de la finala Cupei Mondiale FIFA până la un joc între tineri copii într-un sat îndepărtat. Pornind de la teoria că un stadion este pentru fotbal cum este un teatru pentru artă, suprafața de joc reprezintă scena dintr-un teatru.
Autoritatea contractantă nu solicită o garanție a gazonului hibrid.
Motivația? O regăsim în același caiet de sarcini.
„Având în vedere faptul că gazonul este unul consumabil, fiind direct influențat de modul de utilizare, și deci nu i se poate acorda un termen de garanție, autoritatea contractantă solicită un termen de consultanță gratuită de 3 luni de la data recepției, inclusă în propunerea tehnică, acordată de către un specialist în întreținerea gazoanelor hibrid montat într-un stadion de fotbal semiacoperit”.
Mai simplu exprimat, rezistența gazonului nu este garantată.
Valoarea contractului încheiat la finele lunii iulie, publicat într-un anunț din 10 august, este de 2.518.080 de lei.
În octombrie 2021, în portalul de achiziții publice SICAP a apărut un anunț de atribuire cu titlul: „Achiziție lucrări de înlocuire rulouri gazon hibrid și aplicare rulou gazon artificial la Complexul Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal”.
Valoarea contractului, încheiat la 4 octombrie 2021 cu firma Sports Fields SRL, a fost de 2.706.984 de lei.
În ce privește garanția lucrării din octombrie 2021, autorii au prezentat același argument: „Având în vedere faptul că gazonul este unul consumabil, fiind direct influențat de modul de utilizare și deci nu i se poate acorda un termen de garanție…”.
Cu alte cuvinte, caietul de sarcini din acest an a fost copiat după cel de anul trecut. Singura diferență este termenul de consultanță acordat de autoritate, care este de trei luni anul acesta.
Un acord-cadru de până la 25 de milioane de euro, pentru mentenanță și schimbarea gazonului de câte ori este nevoie
La 18 iulie 2022, Primăria Craiova a publicat un nou anunț privind achiziția unor servicii de întreținere a gazonului de pe Stadionul Ion Oblemenco. Potrivit anunțului, de această dată, Municipalitatea dorește încheierea unui acord-cadru pe doi ani, cu o valoare estimată între 51.895.203 lei și 103.021.569 de lei.
Potrivit caietului de sarcini, în această sumă intră și schimbarea gazonului de câte ori este nevoie, dar și întreținerea acestuia. La Cluj, un contract doar pentru întreținerea gazonului, a fost estimat la 575.600 de lei, pentru perioada mai 2022-decembrie 2022. Iar schimbarea gazonului, plătită de organizatorii Festivalului Untold, a costat 150.000 de euro, potrivit relatărilor din presă.
Motivul? „Untold de Craiova”
La Craiova, evenimentul care a determinat schimbarea gazonului a fost Festivalul IntenCity, care va avea loc pe acest stadion. Festivalul este organizat de Opera din Craiova, aflată în subordinea primăriei orașului.
Conform site-ului primăriei, „între 26 și 28 august, Complexul Sportiv Craiova (Stadionul Ion Oblemenco) va găzdui unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din România, incluzând astfel Craiova în circuitul festivalier de neratat”.
Printre artiștii anunțați pe scena festivalului se numără: C-Block, Clean Bandit, Jason Derulo, Mahmut Orhan, Nana, Ricchi e Poveri, Zucchero.
Potrivit managerului Operei din Craiova, Antoniu Zamfir, au fost puse în vânzare 21.000 de bilete dintre care, până în seara zilei de joi, 11 august, fuseseră vândute în jur de 5.500.
Contactată de Libertatea, Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a declarat că va exista un covor de protecția a gazonului și că, dacă nu va fi necesar, gazonul nu va fi schimbat.
„Dacă nu va fi nevoie să îl schimbăm după ce dăm covorul de protecție la o parte, evident că nu îl vom schimba. Dar experiența tuturor celorlalți ne arată că trebuie schimbat”, a spus Vasilescu, adăugând că, până la acest moment, nu a fost efectuată vreo plată privind schimbarea gazonului din Complexul Sportiv Craiova și nici nu va fi efectuată până când nu se va decide începerea lucrărilor.
În ceea ce privește „experiența tuturor celorlalți”, primarul a invocat exemplul de la Cluj, unde, în urma Festivalului Untold, susține aceasta, gazonul a fost schimbat de fiecare dată.
„Noi l-am schimbat anul trecut în vară și îl vom schimba probabil după festival. Nu știu ce date aveți și de unde, dar sigur l-au schimbat după fiecare ediție Untold”, a mai declarat Lia Olguța Vasilescu.
Ce spun oficialitățile clujene că s-a întâmplat în cazul „gazonului Untold”
Din 2011, de la inaugurarea stadionului Cluj Arena, gazonul a fost schimbat o singură dată, anul trecut, pe cheltuiala organizatorilor Festivalului Untold, potrivit site-ului local gazetadecluj.ro.
Spre deosebire de Craiova, unde au fost achiziționate 5.500 de bilete până la data de 11 august, la Untold au participat, doar în primul an, 60.000 de persoane.
Stadionul Cluj Arena se află în subordinea Consiliului Județean Cluj.
Contactat de ziar, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a confirmat: „Gazonul nu a fost schimbat aproape niciodată”.
„Nu s-a schimbat deloc, aproape niciodată, dar, la un moment dat, firul de iarbă necesită înlocuire. Doar din fotbal nu se uzează așa de tare. Noi mai facem și congrese, târguri, se întâmplă evenimente de sfârșit de an ale absolvenților, congrese ale diferitelor, să spunem, categorii socio-profesionale. Așa a fost gândit stadionul, dar repet, se mai distrug lucruri și ele trebuie reparate. De multe ori, se întâmplă involuntar sau se distruge iarba prin faptul că stă acoperită și e foarte mult călcată. Noi o luăm ca pe o chestiune firească”, a explicat Alin Tișe.
Potrivit gazetadecluj.ro, înlocuirea gazonului de pe Cluj Arena a costat, anul trecut, 150.000 de euro – de trei ori mai puțin decât costurile de la Craiova.
Ceea ce s-a petrecut la Cluj Arena, în schimb, a fost înlocuirea unor bucăți din gazon, după festival – cele afectate -, și nu schimbarea integrală a acestuia.
Nu arăta rău
La ultima partidă din campionatul intern jucată pe stadionul craiovean, chiar derby-ul dintre FCU Craiova 1948 și CS Universitatea Craiova, scor 1-2, gazonul s-a prezentat „bine”, spune unul dintre fotbaliștii care au evoluat în meci.
Apoi, la jocul din turul III al Conference League, Universitatea – Zoria Luhansk (Ucraina), singurele probleme au fost cele specifice pe mai multe stadioane, cu iarba din cele două careuri de 16 metri.