Președintele Curții de Apel Suceava, judecătorul Cristinel Grosu, a atras atenția, în raportul anual de activitate, făcut public luni, 15 februarie, că gradul redus de ocupare a schemei de judecători la toate instanţele arondate periclitează calitatea actului de justiţie, prin dilatarea excesivă a duratei procedurilor.
Potrivit acestuia, dacă în anii anteriori, problema ocupării posturilor de judecători se întâlnea mai ales la nivelul judecătoriilor şi într-o mai mică măsură la nivelul tribunalelor, iar la nivelul Curţii de Apel posturile de judecători erau cvasipermanent ocupate, în anul 2020 situaţia s-a schimbat, devenind o vulnerabilitate pe toate palierele de jurisdicţie.
S-a ajuns la limita de avarie
Președintele Curții de Apel Suceava arată că situaţia cea mai îngrijorătoare este la nivelul judecătoriilor arondate, unele instanţe funcţionând la limita de avarie în ceea ce priveşte ocuparea posturilor de magistrați.
Potrivit raportului, la Judecătoria Fălticeni, din schema de 8 posturi, funcţionează un judecător definitiv, aflat în procedura de eliberare din funcţie prin pensionare şi un judecător stagiar. Pentru asigurarea funcţionării judecătoriei, preşedintele Curţii de Apel a delegat doi judecători de la alte instanţe.
Totodată, la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, din schema de 6 posturi, de la 1 ianuarie 2021 funcţionează un judecător definitiv şi un stagiar. Pentru asigurarea continuităţii activităţii a fost delegat încă un judecător definitiv.
Și la Judecătoria Gura Humorului, din schema de 5 posturi sunt ocupate doar 2, ambele de judecători definitivi.
La Judecătoria Botoşani, din schema de 35 de judecători funcţionează efectiv, la această dată, 16 judecători definitivi şi 5 judecători stagiari.
„În condiţiile unei neocupări îngrijorătoare a schemelor de judecători la toate instanţele arondate, soluţia aflată la îndemâna Preşedintelui Curţii de Apel în vederea asigurării funcţionării la parametri optimi a activităţii de judecată, respectiv aceea de a delega judecători între instanţele arondate, cade în desuetudine, orice delegare la o instanţă creând dificultăţi la instanţa de la care judecătorul a fost delegat”, se mai arată în raportul prezentat de președintele Curții de Apel Suceava.
126 de zile, durata medie de rezolvare a cauzelor
Încărcătura medie de dosare la Curtea de Apel Suceava a fost de 424 dosare pe judecător, în timp ce la Tribunalul Suceava aceasta a ajuns la 616 dosare pe judecător. La Tribunalul Botoșani s-a înregistrat o medie de 608 dosare pe judecător.
La judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Suceava, încărcătura medie, raportată la volumul cauzelor de soluționat, a fost de 1045 dosare pe judecător, iar judecătoriile cu o încărcătură mai mare au fost Judecătoria Suceava cu 1.281 cauze, Judecătoria Gura Humorului cu 1.217 cauze, Judecătoria Dorohoi cu 1.175 cauze, Judecătoria Săveni cu 1.101 cauze și Judecătoria Rădăuți cu 1.071 cauze.
Potrivit raportului anual, activitatea la Curtea de Apel Suceava și instanțele arondate s-a desfășurat fără întreruperi, iar durata de soluționare a cauzelor, de la momentul înregistrării acestora până la redactarea hotărârilor judecătorești, a rămas la un nivel rezonabil, luând în considerare și perioada stării de urgență. S-a înregistrat o creștere medie față de anul 2019, de 3,6 zile, de la 122,4 zile în 2019, la 126 zile în 2020.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro