■ Are citrulină (e drept că mai ales în coajă), un aminoacid care acţionează ca un agent de detoxifiere, prin favorizarea eliminării amoniacului acumulat în ficat. Tot citrulina reduce stresul oxidativ, dilată vasele sangvine şi ne dă un plus de energie.
■ Dilatarea vaselor de sânge (efectul mai sus menţionat al citrulinei) duce la creşterea fluxului sangvin, aşadar, la o mai bună irigare a organelor, inclusiv a celor genitale. Asta i-a adus pepenelui titulatura de viagra naturală.
■ Conţine, printre altele, vitaminele A, C, D, E, B6 şi B12, acid pantotenic, fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc şi seleniu. Toate acestea, în combinaţie cu antioxidanţii din compoziţia pepenelui, fac ca acest fruct să ajute la întărirea sistemului imunitar, la prevenirea afecţiunilor cardiace, a inflamaţiilor articulare şi chiar a anumitor tipuri de cancere – colorectal, de prostată, de sân sau de col uterin. Cercetătorii chinezi care au condus, în urmă cu câţiva ani, un studiu vizând efectele benefice ale pepenelui, au constatat că femeile care consumă frecvent pepene roşu prezintă mai puţine riscuri de a face cancer mamar.
■ Multe dintre mineralele şi vitaminele menţionate se află în seminţele de pepene. Aşa că poate n-ar fi rău să le consumi, în loc să le scuipi… Nu te teme, sunt comestibile!
■ Este mai bogat în licopen decât roşia. Licopenul este un antioxidant puternic, care ne fereşte de efectul oxidativ al radicalilor liberi, reduce colesterolul rău, previne bolile cardiovasculare, cataracta şi osteoporoza.
■ Conţinutul mare de potasiu previne formarea pietrelor la rinichi şi ajută la dizolvarea şi eliminarea lor, în cazul în care s-au format deja.
■ Concentraţia mare de apă, peste 90%, îi conferă proprietăţi diuretice, făcându-l ideal pentru persoanele care vor să slăbească. Totodată, reglează digestia şi previne constipaţia.
■ Este bun nu doar pentru sănătate, ci şi pentru frumuseţe. Vitamina A şi C pe care le conţine ne ajută să ne păstrăm pielea strălucitoare şi părul viguros, iar antioxidanţii din compoziţia sa întârzie procesul îmbătrânirii, aşadar, apariţia ridurilor.