In zilele caniculare totul in jurul nostru este fierbinte, intens si chiar obositor. Nici macar o baie in piscina, un dus racoritor sau aerul conditionat nu par sa ne mai racoreasca. De aceea nutritionistul Ligia Alexandrescu ne recomanda sa adoptam o dieta usoara, de vara, bazata pe fructe si legume care pot crea o senzatie de rece organismului.
Vara, tendinta naturala este de a manca produse mai usoare. Alimentele cu efect racoritor, care trebuie sa existe pe masa noastra in aceasta perioada cu temperaturi toride, sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un continut scazut de amidon (fasolea verde si galbena, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castravetii) si nu in ultimul rand fructele proaspete de sezon (in special pepenele). Gustul acestor alimente poate fi imbunatatit prin adaugarea unor ingrediente la fel de proaspete si racoroase cum sunt lamaia, busuiocul, patrunjelul.
Gheata si inghetata, doar o amagire
Foarte indicate vara sunt si bauturile cu adevarat racoritoare. Apa plata, apa minerala, ceaiul de sunatoare, de menta (acesta ajuta si la ameliorarea problemelor gastrointestinale usoare), ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de grapefruit sunt cele mai potrivite pentru o zi torida. Calitati speciale are ceaiul de hibiscus: dulce, astringent si racoritor, reduce cantitativ transpiratia specifica verii. O atentie deosebita trebuie acordata temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, cu gheata sau inghetata nu sunt cea mai buna solutie de racorire. Senzatia de rece se simte doar in cavitatea bucala. Stomacul insa se contracta si-si incetineste digestia, producand astfel probleme la nivel gastrointestinal.
Ligia Alexandrescu
medic nutritionist, Clinica Natural Silhouette