De exemplu, Asociatia americana a bolilor de inima i-a conferit pepenelui titlul de „produs sanatos pentru inima”.
O analiza de laborator a unei portii de miez de pepene (circa 300 g) arata cam asa: 80 kcal, grasimi: 0%, colesterol: 0%, sodiu: 10 mg%, potasiu 230 mg%, fibre 2 g, proteine 1 g, zaharuri: 25 g, vitamine in cantitati semnificative: A, B6 si C, calciu 2%, fier 1%.
Vitamina A din pepene e importanta pentru sanatatea ochilor, previne maladia numita „orbul gainilor” (hemeralopie) si imbunatateste raspunsul imunitar, ajutand limfocitele din sange sa lupte impotriva infectiilor.
Vitamina B6 este folosita in special de creier, pentru a sintetiza neurotransmitatori cum sunt serotonina, dopamina si melatonina, substante care ajuta organismul sa lupte impotriva anxietatii si a panicii.
Vitamina C este si ea extrem de folositoare sistemului imunitar, ajutand la lupta impotriva microbilor si virusurilor. De asemenea, protejeaza organismul de atacul radicalilor liberi, care accelereaza imbatranirea si formarea cataractei.
O portie de pepene reprezinta si o buna sursa de potasiu, mineral necesar echilibrului ionic de la nivelul fiecarei celule si activitatii cardiace. Cei care au un nivel redus de potasiu in sange adesea sufera de crampe musculare.
O alta substanta utila care se gaseste in pepene e licopenul. Studiile arata ca acesta reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au constatat ca barbatii care au o dieta bogata in legume ce contin cantitati importante de licopen, precum rosiile, fac mult mai rar cancer de prostata decat restul populatiei masculine. Medicina traditionala chineza foloseste un ceai din seminte de pepene, care se pare ca are un efect excelent asupra functionalitatii rinichilor. Mai mult, s-a dovedit ca acest ceai e bun si in afectiunile ovariene si alte inflamatii pelvice, dar si in constipatie. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de seminte la o cana de apa fierbinte, care se lasa acoperita un sfert de ora. Nu se consuma mai mult de o cana pe zi.
In plus, o cura de vara cu pepeni este recomandata pentru efectul general de curatare a organismului.
In concluzie, pepenele n-are nici un strop de grasime, are calorii cat jumatate de iaurt, dar furnizeaza energie din plin, fiind recomandat tuturor, in special celor cu o viata activa.
Maria L., Prahova: Nu-mi spuneti ce varsta aveti si daca parul de prisos v-a mai aparut si in alte zone. Daca sunteti la menopauza, fenomenul este cat de cat normal, din cauza dezechilibrelor hormonale. Daca sunteti tanara, va recomand vizita la un specialist endocrinolog.
Elena Mihai, Jilava: Dupa cele ce-mi povestiti, suferiti de o depresie. Puteti merge la un specialist psihiatru, pentru a va prescrie un tratament antidepresiv. Fara reteta, de la farmacie, puteti cumpara Extraveral sau un fel de ceai calmant, din plante, denumit Sedinstant.

 
 

Urmărește-ne pe Google News