Operațiunea, intitulată „Pandora V”, a fost derulată în perioada 22 iunie – 27 noiembrie 2020, dar detaliile au fost făcute publice acum.
Oamenii legii au verificat sute de firme, piețele în care se vând obiecte de patrimoniu, dar și persoanele dotate cu detectoare de metale, care scotocesc prin siturile arheologice.
În unele cazuri, polițiștii au urmărit traseul bunurilor pe internet, pe site-urile specializate prin care se vând astfel de obiecte.
Au fost controlate 230 de firme și 660 de zone cu patrimoniu arheologic sau istoric. Polițiștii au consemnat 54 de infracțiuni de tăinuire, înșelăciune, furt calificat, import/export ilegal de bunuri culturale, efectuarea de construcții în zonele protejate de lege sau acces și utilizare a detectoarelor de metale în zonele protejate de lege. De asemenea, au confiscat 12 detectoare de metale și au aplicat 16 amenzi.
În urma perchezițiilor, au fost confiscate circa 1.300 de obiecte, dintre care aproape 1.200 erau monede și medalii.
Detectoare de metale, vândute fără autorizație prin internet
Numai în București, polițiștii au recuperat 579 de medalii de colecție, pentru care au deschis dosare de furt și tăinuire. La Tulcea, au fost ridicate 94 de obiecte furate din siturile arheologice. Și în județul Caraș-Severin, a fost recuperată o colecție numismatică alcătuită din 492 de piese, furate dintr-o locuință.
Mulți dintre infractori își valorificau bunurile sustrase pe platformele online dedicate vânzării de bunuri culturale, atât din România, cât și din străinătate, arată sursa citată. Tot pe internet se vindeau fără autorizație detectoare de metale.
Una dintre cele mai importante capturi o reprezintă 960 de monede antice și medievale confiscate în județul Sălaj.
Totodată, polițiștii din Timiș au recuperat un aghiazmatar din marmură, datând de la 1858, care ar fi fost furat în 2008 dintr-o biserică din județul Caraș-Severin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro