UPDATE: Percheziţiile declanşate de procurorii DIICOT, în cinci judeţe şi în Bucureşti, în domeniul afacerilor cu lemn vizează şi sediul societăţii Schweighofer Holzindustrie din Bucureşti şi fabricile acesteia din Sebeş şi Rădăuţi. Potrivit unor surse, directori de la aceste fabrici de prelucrare a lemnului vor fi aduşi la audieri. De asemenea, sunt vizate Direcţiile Silvice din Suceava, Alba şi Hunedoara.
Potrivit unui comunicat, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie şi specialişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică au făcut percheziţii la o persoană fizică şi la patru sedii ale unor instituţii publice.
Acţiunea vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.
„Începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. În acelaşi scop, unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi, după caz, impuşi alţii”, se menţionează în comunicat.
Totodată, arată sursa citată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile. De asemenea, DIICOT precizează că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori.
„În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici”, mai arată procurorii. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la peste 25 milioane de euro.
Poliţiştii care au participat la acţiune sunt de la DCCO şi BCCO Bucureşti, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice.
Compania Schweighofer a intrat pe piața din România în 2003 și a ajuns în atenția publică în urmă cu trei ani, când a fost acuzată de mai multe organizații neguvernamentale că ar cumpăra lemn tăiat ilegal din pădurile României. Mai mulți retaileri de materiale de construcții au refuzat atunci să mai cumpere lemn de la compania austriacă.
Citește și: REPORTAJ cu sânge albastru/ Cine este echipa România Regală. Regele lor e golul! Amical cu etichetă cu Heerenveen, pe fostul stadion ”Carol al II-lea”
Foto: Arhivă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro