UPDATE ora 12.10: Preşedinta CJ Botoşani, Doina Federovici, le-a declarat jurnaliștilor că a pus la dispoziţia DNA toate documentele cerute și că perchezițiile au avut loc „probabil pentru că am şi calitate politică”, scrie News.ro.
„Este o procedură pe legislaţia în vigoare, am pus la dispoziţie toate documentele, au făcut percheziţia de rigoare, nu s-au ridicat înscrisuri, vom vedea la final despre ce este vorba”, a spus Doina Federovici.
Întrebată de ce este vizat și sediul PSD Botoşani, Federovici a răspuns că „probabil pentru că am şi calitate politică” și a susținut că „nu am cunoştinţă” despre spăgile pentru angajări.
Știrea inițială: Aproape 10 persoane, anchetatori, dar și „mascați” de la trupele speciale au așteptat ca șefa CJ Botoșani, Doina Federovici, să ajungă la birou după percheziția făcută acasă la ea, potrivit Monitorul de Botoșani.
G4Media a notat că șpăgile date pentru angajarea la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani, aflat în subordinea Consiliului Județean, erau între 2.000 de euro și 15.000 de euro.
Libertatea a contactat-o pe Doina Federovici, dar deocamdată are telefonul închis.
„În cursul zilei de 13 decembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 92 de locații situate pe raza județelor Botoșani și Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice”, a transmis DNA.
Este vorba despre o cauză penală în care sunt vizate infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, făcute în perioada 2018-2023 „de către funcționari publici din cadrul unei unități spitalicești, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante”, se mai arată în comunicat.
În momentul comiterii infracțiunilor, Spitalul Mavromati era condus de Călin Angel Iulian, numit în funcție de Doina Federovici, șefa CJ Botoșani, deși bărbatul nu avea experiență în domeniul sănătății, fiind lăcătuș mecanic și terminând Facultatea de Management mai târziu.
Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani a fost în centrul unui scandal în luna august, după ce o femeie însărcinată a murit după ce a fost lăsată fără îngrijiri timp de 7 ore. Alexandra, în vârstă de 26 de ani, a murit pe 18 august, după ce, cu o noapte în urmă, a acuzat dureri, sângerări și a fost transportată cu ambulanța la spital. Familia a acuzat medicii de gardă că nu au intervenit și că au lăsat-o să aștepte până dimineață, când urma să vină ginecologul care îi monitoriza sarcina.